Китайські ліжка з подвійним цінником для лікарки Вілкула (додано)
15.12.2022   //  

Лікарня купила такі ліжка по 105 тисяч гривень.

КП «Криворізька міська клінічна лікарня №2» замовила спеціальних медичних ліжок та матрасів для них на 19 мільйонів гривень. Тендерні ціни вдвічі перевищують рівень цін в магазинах.

Додано: 28 грудня лікарня оприлюднила в “Прозорро” повідомлення про достроковий розрив угоди без жодної оплати по ній.

У «Прозорро» оприлюднені контракти від 13 грудня з ТОВ «Гром Компані» на поставку 500 ліжок трьох видів за 16,8 млн грн і матрасів до них за 2,2 млн грн.

Чотирисекційні ліжка OSD-B02P з електроприводом та регулюванням висоти придбані по 105 тисяч гривень (чотири штуки від китайського виробника «Жонгшан Аоліке медікал еквіпмент технолоджі Ко, Лтд»). У відкритих джерелах повно пропозицій таких ліжок по майже двічі меншій ціні – по 69 тисяч гривень.

Реанімаційні функціональні ліжка OSD-A232P-C придбані по 49 тисяч гривень (сто штук, той самий виробник з Китаю). У магазинах такі продаються по 28 тисяч гривень.

Стандартні медичні ліжка МЛФ-104 придбані по 30 515 гривень (376 штук, від українського виробника ТОВ «Ір сом»). Вони теж є у вільному продажі вдвічі дешевше – по 16 тисяч гривень:

Окремо придбані півтисячі матрасів з протилежневим ефектом OSD-P021 китайського виробництва по 4 476 грн за штуку, що відповідає цінам у відкритих джерелах.

Ціни в магазинах вказані на умовах самовивозу та оплати відразу при покупці, чи при доставці «Новою поштою» з окремою оплатою вартості доставки.

В ціну ліжок криворізької лікарні включена вартість доставки та оплата через 30 днів з дати доставки. Однак за даними експертів «Наших грошей», ці обставини не можуть вдвічі підняти ціну закупівлі. Контейнерна доставка може коштувати сотні тисяч гривень, а відтермінування оплати – кілька відсотків. Вартість збірки ліжок не входить в ціну контракту. До того ж при закупівлі сотень ліжок у виробників чи українських дистрибуторів посередник мав би отримати оптову знижку, яка може сягати 15%.

На торгах не було жодного іншого конкурента, який би міг збити ціну до ринкового рівня.

Це може пояснюватись нереальними термінами поставки, які виставила криворізька лікарня. Вона оголосила тендер в кінці листопада з вимогою поставити товар до 22 грудня. У свою чергу замовлення сотні ліжок в Китаї по 50-відсотковій передоплаті треба робити щонайменше за п’ять-шість місяців (черга на виробництво та транспортування морем до Польщі, потім сухопутне перевезення через кордон і по Україні). Відтак ці ліжка або вже були ввезені в Україну певною фірмою, або їх поставка не планується у визначені терміни.

Фірму ТОВ «Гром Компані» було створено лише цього року. Фірма зареєстрована в Одесі на Генадія Карпенка. Ці підряди криворізької лікарні є єдиними в її історії. Для самої лікарні ця закупівля ліжок є другим за розміром замовленням цього року. Дорожче було лише придбання томографу Philips Incisive CT  за 32 млн грн у листопаді.

Комунальне підприємство «Криворізька міська клінічна лікарня №2» Криворізької міськради очолює Олена Климович.

Місцеві медіа повідомляють, що вона була лікарем Юрія Вілкула, який з 2010 є мером Кривого Рогу. Саме Олена Климович повідомила про нібито серйозні проблеми зі здоров’ям тодішнього кандидата в мери Вілкула напередодні другого туру виборів у 2020 році. Тоді Юрій Вілкул зняв свою кандидатуру та ліг у лікарню №9, яку очолювала Климович. Ті вибори виграв Костянтин Павлов, але невдовзі він нібито застрелився. Після його смерті Вілкул знову став в.о. голови Кривого Рогу, та перевів Климович з лікарні №9 до лікарні №2.

Додано повідомлення Управління преси мерії Кривого Рогу від 3 січня.

Для перевірки інформації «Наших грошей» розпорядженням міського голови від 20.12.2022 було створено спеціальну комісію та проведено перевірку дотримання законодавства у сфері публічних закупівель при проведенні відкритих торгів.

Під час перевірки комісій встановлено, що:

  1. З метою використання коштів, виділених з міського бюджету на закупівлю функціональних та реабілітаційних ліжок, підприємством проведено відкриті торги з урахуванням вимог постанови Кабінету Міністрів України від 12.10.2022 №1178
  2. Постачальником ТОВ «МТ-МЕД» по договору від 07.12.2022 №623 здійснено постачання до лікарні №2 ліжок ТМ-D 4062 в кількості 20 шт на суму 1 000 000,00 гривень. З цієї закупівлі порушень в частині обрання переможця конкурсних торгів не встановлено.
  3. Але з закупівлі №1 комісією встановлено, що участь в торгах взяв участь 1 учасник, який став переможцем – ТОВ «Гром Компані». На підтвердження інформації від виробника або офіційного представника/імпортера на території України переможцем ТОВ «Гром Компані» надані наступні документи:

– Гарантійний лист від уповноваженого представника компанії Zhongshan Aolike Medical Equipment Technology Co., LTD China – LLC «OSD Eastern Europe» на право представляти та реалізовувати свою продукцію.

– Гарантійний лист від виробника медичних меблів Medlabsoluion ТОВ «ІР СОМ» на право представляти та реалізовувати свою продукцію.

  1. ТОВ «Гром Компані» планувалися постачання:

Лот 1 – медичне ліжко з електрокеруванням та регулюванням висоти OSD-BO2P – 4 шт;

Лот 2 – реанімаційне функціональне ліжко – 100 шт;

Лот 3 – ліжко медичне функціональне – 376 шт.

  1. Перевіркою встановлено, що при визначенні очікуваної вартості закупівлі лікарнею №2 було застосовано метод порівняння ринкових цін шляхом направлення письмових запитів цінових пропозицій 2-м постачальникам – ТОВ «ЕЛІТ МЕД СЕРВІС» (Одеса) та ТОВ «ГРОМ КОМПАНІ» (Одеса) – замість трьох, як того вимагає законодавство України. Також не було проведено моніторинг цін на обладнання, що є у відкритому доступі. А проведений аналіз цін свідчить, що цінова пропозиція переможця конкурсних торгів ТОВ «Гром Компані» значно, у 1,5 раза, перевищує ціну офіційного представника OSD East Europe LLC та ціну виробника ліжок ТОВ «ІР СОМ». При цьому слід зазначити, що офіційний імпортер і виробник обладнання участі в торгах не брали.

В результаті роботи створеної мером міста комісії з перевірки організації закупівель:

– Договори між міською лікарнею №2 та переможцем торгів розірвано.

– Організатор торгів з боку медичного закладу буде звільнено.

– Головному лікарю медзакладу буде оголошено сувору догану.

– Керівництву лікарні суворо вказано на безумовне дотримання вимог чинного законодавства та вжиття заходів щодо ефективного та раціонального використання бюджетних коштів.

Виконком Криворізької міської ради дякує команді «Наші гроші» за своєчасно надану інформацію.

 

Юрій Ніколов, «Наші гроші»