«Селидіввугілля» за 29 мільйонів купило вугілля у фірми, що після Януковича перейшла до нардепа Єфімова
14.12.2022   //  

ДП «Селидіввугілля» 9 грудня за результатами тендерів замовило ТОВ «Шахта 1-3 «Новогродівська» вугілля на 29 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До серпня 2023 року поставлять 5 тис т рядового кам’яного вугілля марки Г2 (0-200) для побутових потреб по 3 964 грн/т і 3 тис т – для виробничо-технічних потреб по 3 187 грн./т. Поставку здійснюватимуть протягом п’яти днів після заявки на склад ВП «Шахта 1-3 «Новогродівська» ДП «Селидіввугілля», а оплату – протягом півроку після поставки.

Ціни низькі, бо видобуток приватної «Шахти 1-3 «Новогродівська» та склад державного ВП «Шахта 1-3 «Новогродівська» знаходяться в одному місті Новогродівка Донецької області. Натомість лікарня в Костянтинівці Донецької області у листопаді замовляла іншій фірмі таке саме вугілля Г2 (0-200) втричі дорожче – по 10 тис грн/т, але потім розірвала договір через непотрібність такого виду товару. На Львівщині у жовтні лікарі Яворова замовляли подібне вугілля Г (0-200) у 2,5 раза дорожче – по 8 840 грн/т, а освітяни Белза таке вугілля Г2 (0-200) удвічі дорожче – по 6 810 грн/т. Обсяги поставки були менші.

Вугілля повинно мати зольність не більше 31% і вологу не більше 9%. Якщо воно не відповідатиме цим показникам, остаточна ціна буде розраховуватися з урахуванням знижок (приплат) у таких розмірах: 2,5% за кожен відсоток перевищення чи зниження зольності та 1,3% за кожен відсоток перевищення чи зниження масової долі вологи.

Фірма отримала підряди без конкуренції, бо на відкриті торги більше ніхто не прийшов.

Приватна фірма «Шахта 1-3 «Новогродівська» в 2012 році отримала в користування вугільні пласти державної шахти. Тоді фірма контролювалася оточенням старшого сина президента Віктора Януковича – Олександра. Після зміни влади фірма декілька разів змінювала власників, а нині належить Миколі Дунаєву, ПАТ «ЗНВКІФ «Гратіс» (що замішаний в позичанні грошей ПАТ «Донбасенерго», коли ним володіло оточення Януковича), голові правління ПАТ «Донбасенерго» Едуарду Бондаренку та нардепу Костянтину Єфімову з групи «Довіра». Нардеп заявляв про купівлю «Донбасенерго».

Держгеонадра не змогли позбавити приватну «Шахту 1-3 «Новогродівська» спецдозволу на користування пластами, що належали раніше державі. З судового реєстру також стало відомо, що до робіт приватної фірми були залучені працівники державного ВП «Шахта 1-3 «Новогродівська» ДП «Селидіввугілля». Що ж до здобутків через «Прозорро», то з 2018 року приватна фірма отримала підрядів на 242 млн грн, переважно в «Селидіввугілля».