Канадський кредит $350 млн можуть роздати на підтримку газовиків олігархів
13.12.2022   //  

Кабмін 6 грудня ухвалив постанову №1360 про розподіл коштів з держбюджету на придбання природного газу. Але це не допоможе Україні збільшити фізичні запаси газу, а є лише підтримкою приватних добувачів. Про це повідомив телеграм-канал «Монополіст».

Уряд прийняв постанову за ініціативою Міненерго Германа Галущенка. Джерелом коштів є кредит від уряду Канади в розмірі близько $350 млн (12,7 млрд грн).

Суть рішення в тому, що на ці гроші державна компанія “Нафтогаз Трейдинг”  закупить газ для проходження поточного опалювального сезону. В залежності від цін, на які впливає погода, цього обсягу коштів вистачить на 200 – 400 млн кубів газу. Рішенням передбачена закупівля газу, як за кордоном  за погодженням з Міненерго, так і у внутрішніх видобувників.

З червня експорт газу з України заборонений (постанова №666). Відтак місцеві добувачі можуть продати його тільки в середині країни, де значно скоротилось виробництво і відповідно впав попит на паливо.

«Бажання допомогти їм зрозуміло – якщо у компаній не буде обігових коштів, ніхто не буде інвестувати у видобуток. Проте ідея закупати газ всередині країни дуже сумнівна. Це ніяк не додає фізичних обсягів в підземних сховищах газу (ПСГ). Цей крок – виключно підтримка приватних видобувників», – вказує «Монополіст».

В урядовій постанові відсутні обсяги, ціни і процедури закупівлі газу.

«Це породжує великі корупційні ризики: наприклад, відкати посадовим особам Нафтогазу за купівлю газу у приватників за високими цінами», – відмічає видання.

Нагадаємо, що за часів Юрія Вітренка Нафтогаз проводив торги на біржових майданчиках, пов’язаних із Ігорем Коломойським. Зокрема – УМВБ Олександра Гінзбурга.

За якою процедурою буде купувати газ «Нафтогаз» під керівництвом Олексія Чернишова невідомо. В Україні є майданчики з більшою довірою – наприклад, «Прозорро. Продажі».

 

Топ-5 найбільших приватних видобувників газу в Україні:

  • «Нафтогазвидобування» Ріната Ахметова
  • «Burisma» Миколи Злочевського
  • «Укрнафтобуріння» Ігоря Коломойського та Віталія Хомутинніка
  • «Smart Energy» Вадима Новинського
  • «Geo Alliance» міжнародної «Vitol» та Віктора Пінчука.