ОДА не дала картелісту з Укравтодора навіть доторкнутись до сотень мільйонів на утримання доріг в його вотчині
08.12.2022   //  

Державний облавтодор має отримати від обладміністрації підряд на утримання місцевих доріг Кіровоградської області на 2023 рік вартістю 654 млн грн. Компанія «Ростдорстрой», яка отримує від Укравтодору великі підряди на ремонт та утримання державних доріг у цьому регіоні, не отримала лояльних умов для участі в торгах попри свої вимоги. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Йдеться про закупівлю послуг експлуатаційного утримання доріг місцевого значення, яку проведить державне підприємство Кіровоградської облдержадміністрації «Агентство місцевих автомобільних доріг».

Цікавість до цієї закупівлі проявляло ТОВ «Ростдорстрой». Це один з загальноукраїнських фаворитів Укравтодору по ремонту доріг державного значення. Фірма у 2021 році отримала більше всіх підрядів від Служби автодоріг у Кіровоградській області, у тому числі мала підряд на утримання доріг державного значення. Тобто ця область є для фірми однією з якірних, але тільки по підрядах Укравтодору, а не обладміністрації.

Різниця між ними полягає у підпорядкуванні та фінансуванні. Служба автодоріг підкоряється Укравтодору та має виключно фінансування з центрального держбюджету. А «Агентство місцевих доріг» підкоряється місцевій обладміністрації та витрачає гроші з місцевого бюджету.

«Агенство місцевих автодоріг» проводила свою закупівлю не з тими вимогами, які хотів «Ростдорстрой». Він вимагав включити у тендерну документацію вимогу щодо підтвердження учасниками обсягу річного доходу (виручки) за 2021 рік, який має бути не менше ніж 90-99% очікуваної вартості предмета закупівлі. Цю заточку практикує Укравтодор і завдяки їй йому вдається не допускати менші фірми до великих контрактів, консолідуючи їх у обраних компаній. «Кіровоградський облавтодор» не мав у 2021 році підрядів на суму до 700 мільйонів гривень, щоб подолати такий бар’єр. Відтак «Агентство місцевих автодоріг» відмовила «Ростдорстрою» у виконанні цієї вимоги.

Також «Ростдорстрой» вимагав, аби «Агентство» не вимагало від учасників наявність головного інженера, а вимагав лише мінімально необхідну кількість дорожніх робітників. У цьому йому теж відмовили.

Відтак на торги 3 грудня пропозицію подав тільки «Кіровоградський облавтодор». Пропозиція була значно нижчою від очікуваної вартості 741 млн грн. Облавтодорівці запропонували виконати роботи за 654 млн грн, або на 12% дешевше від стартової ціни.

Наразі очікується рішення про визначення переможця закупівлі.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»