Після вторгнення «Енергоатом» втричі задрав ціну на вуглеамонійну сіль
02.12.2022   //  

ДП «НАЕК «Енергоатом» 8 і 16 листопада без застосування електронної системи уклало дві угоди з компанією «Фортунак» про закупівлю вуглеамонійної солі на загальну суму 9 млн грн. За рік вона подорожчала втричі. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На поточний рік замовили 110 т вуглеамонійної солі. Це бікарбонат амонію або гідрокарбонат амонію, який використовується у вогнегасних речовинах, у гумовотехнічній індустрії, як добриво у сільському господарстві, як розпушувач у харчовій промисловості (добавка Е503) тощо.

Договори не оприлюднено, тому виробник вуглеамонійної солі, марка, умови поставки та ціна за тонну невідомі. Однак, якщо розділити вартість договорів на обсяг постачання за ними, вийде 79 800 грн за тонну, що дорівнює $2 182 за курсом на дати укладення угод.

У вересні «Енергоатом» замовляв цій самій фірмі вуглеамонійну сіль на 17% дешевше в доларовому еквіваленті – по 68 000 грн, або $1 860 за тонну. Деталі теж були невідомі.

Влітку ДП «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» хотіло купити вуглеамонійну сіль по 60 000 грн, або $1 641-2 050 за тонну, але на торги ніхто не прийшов. Так само було на початку вторгнення в лютому-березні за очікуваної ціни 28 534 грн, або $1 000 за тонну.

Рік тому, в жовтні 2021 року «СхідГЗК» через відкриті торги замовляв «Фортунаку» вуглеамонійну сіль виробництва «Навоіазот» (Узбекистан) по 19 759 грн, або $750 за тонну. В доларах це втричі дешевше за нинішню ціну для «Енергоатома» $2 182.

Зараз у відкритих джерелах ціни вуглеамонійної солі сильно різняться – від 23 тис грн до принаймні 70 тис грн за тонну без доставки. Там, де вказано, це продукція або Китаю, або «Дніпроазоту» Ігоря Коломойського, але останній простоює від початку вторгнення Росії.

Для виробництва вуглеамонійної солі та інших добрив потрібен аміак. Основними його виробниками в Україні є підприємства «Ostchem» Дмитра Фірташа: Черкаський «Азот», «Рівнеазот», а також непрацюючі «Азот» в окупованому із червня Сєвєродонецьку та «Стирол» в давно окупованій Горлівці. У жовтні «Рівнеазот» зупинився через обстріли, а в листопаді запрацював на 10% навантаження і робить лише вапняково-аміачну селітру.

Ще аміак виробляли згаданий «Дніпроазот» і державний «Одеський припортовий завод», але в квітні «ОПЗ» законсервували через війну, а згодом перетворили на зерновий порт.

Раніше Росія поставляла свій аміак в Азію та Африку через трубопровід, розташований в Україні. Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну транзит було заблоковано.

Нагадаємо, добривна криза почалася ще торік через значне зростання цін на газ, який служить як джерелом водню, так і енергоресурсом для виробництва аміаку. Так, влітку 2020 року виробництво тонни аміаку коштувало $110, а восени 2021 року – вже $1 000.

Засновником і директором київського «Фортунаку» є Богдан Колодовський з-під Києва.

«Енергоатом» очолює Петро Котін з команди міністра енергетики Германа Галущенка.

Анна Сорока, «Наші гроші»