Віктор Пінчук. Портрет олігарха
01.12.2022   //  

Дані зі звіту Центру економічної стратегії «Олігархічний український капітал»

Віктор Пінчук – третій за статками ва Україні станом на 2021 рік (рейтинг журналу «Фокус»). Був народним депутатом з 1998 по 2006, коли президентом України був його тесть Леонід Кучма. У той же період став власником основних своїх активів. Серед п’ятьох досліджуваних олігархів він єдиний, хто заробив на ЗМІ у 2011-2021 роках. Але і він заробив лише 30 млн дол., що є об’єктивно мізерною сумою на тлі сум, які витрачав Ахметов.

Один із семи українців в рейтингу найбагатших людей світу. Його міжнародна інвестиційно-консалтингова група EastOne складається з понад 20 бізнесів та проєктів як в Україні, так і за кордоном. Зокрема, вона працює за такими основними напрямами:

ГАЛУЗІ, В ЯКИХ ПРЕДСТАВЛЕНІ ІНТЕРЕСИ

1.1. ГІРНИЧО-МЕТАЛУРГІЙНИЙ КОМПЛЕКС

«Інтерпайп» — промислова компанія-виробник труб та залізничної продукції. Вона входить до топ-10 найбільших у світі експортерів безшовних труб, а також посідає третє місце за розміром виробництва суцільнокатаних вагонних коліс. Продукцію постачає до 80 країн через мережу торгових офісів, розміщених на ключових ринках СНД, Близького Сходу, Північної Америки та Європи. Серед клієнтів — нафтогазові компанії, будівельні групи, провідні машинобудівні підприємства, а також залізниці та вагонобудівники.

До складу «Інтерпайп» входять п’ять заводів у Дніпрі та Дніпропетровській області. Компанія складається з трьох дивізіонів — сталевого, трубного і залізничної продукції. При цьому серед постійних клієнтів компанії — українські державні підприємства («Укргазвидобування», «Укртрансгаз», «Укрзалізниця»). Генпрокуратура розслідувала діяльність службових осіб ПАТ «Укртрансгаз», які створювали штучні умови для перемоги на конкурсних торгах підприємствам групи «Інтерпайп». Внаслідок цього «Інтерпайпу» вдалося заробити понад 500 млн грн.

Свого часу «Інтерпайп» мав складні перемовини з іноземними кредиторами щодо реструктуризації заборгованості. Зокрема, у серпні 2019 року на схему реструктуризації погодилася більшість власників забезпечених облігацій під гарантії «Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод (НТЗ)», «Інтерпайп Ніко Тьюб» та «Інтерпайп Україна» на суму 200 млн дол. під 10,25% річних, що підлягали погашенню у 2017 році.

Перелік заводів (всі — Дніпропетровська область):

  • «Інтерпайп Втормет» — один із найбільших переробників металобрухту в Україні.
  • «Інтерпайп Сталь» — найбільший електросталеплавильний комплекс з виробництва круглої сталевої заготовки у Східній Європі.
  • «Інтерпайп НТЗ» спеціалізується на виробництві труб.
  • «Інтерпайп Ніко Тьюб» також спеціалізується на виробництві безшовних труб.
  • «Інтерпайп НМТЗ» — один із найбільших в Україні виробників сталевих електрозварювальних труб.

1.2. БУДІВНИЦТВО ТА НЕРУХОМІСТЬ

Найвідомішим об’єктом нерухомості, пов’язаним із В. Пінчуком, є PinchukArtCentre, загальна площа якого становить понад 3000 кв. м.

Крім того, Пінчук інвестував у нерухомість у Лондоні, а також нещодавно отримав нерухомість у Лондоні за мировою угодою від Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова у справі приватизації Криворізького залізорудного комбінату. Журналісти «Слідство.Інфо» дізналися, що у 2016 році бізнесмени передали через офшорні компанії дві комерційні будівлі. Перша — офісний центр у центральній частин Лондона. Її власником у реєстрі офіційно є британська компанія Bbay (Knightsbrige) Ltd, контроль над якою закінчується трастом з острова Джерсі. Вартість цієї нерухомості на кінець 2015 році оцінили у 75 млн 650 тис. фунтів. Друга будівля — Grand Buildings на Трафальгарській площі. У ній колись розміщувався лондонський «Гранд Отель». 2016 року вартість Grand Buildings у фінансових документах офшорного власника Barlaya Limited оцінювали у 305 млн фунтів.

1.3. НАФТА І ГАЗ

Geo-Alliance — одна з найбільших груп компаній в секторі видобутку газу та газового конденсату. До групи входять 19 юридичних осіб, найбільші з яких «Природні ресурси» та ТОВ «Східний геологічний союз». «Гео Альянс» володіє диверсифікованим портфелем ліцензійних ділянок. Група займається геологічною розвідкою, дослідно-промисловою розробкою, видобутком природного газу, газового конденсату та нафти в Україні. Основний портфель газових та нафтових активів у Дніпровсько-Донецькому басейні.

  1. РЕГУЛЯЦІЇ, В ЯКИХ ПРИСУТНІ ІНТЕРЕСИ

ЗАКОН УКРАЇНИ «ПРО РИНОК ПРИРОДНОГО ГАЗУ»

Компанії групи Geo-Alliance постачають природний газ власного видобутку без посередників. При цьому законодавство дозволяє вільно встановлювати ціни між постачальником та споживачем.

ЗАКОН УКРАЇНИ «ПРО НАФТУ І ГАЗ»

Відповідно до статті 7 цього закону, держава регулює діяльність у нафтогазовій галузі, зокрема, через надання ліцензій на здійснення окремих видів діяльності, спеціальних дозволів на користування нафтогазоносними надрами. У 2014 році Віктор Пінчук потрапив до переліку найбільших видобувачів нафти та газу. Він отримав ліцензії на видобуток газу та загалом 17 спецдозволів на розробку надр. Зазвичай їх видають на 20 років.

ДЕРЖАВНІ ЗАКУПІВЛІ

Компанія «Інтерпайп» заробляє не тільки торгівлею із приватними компаніями за кордоном, а й з державними українськими підприємствами. ЗМІ неодноразово наголошували, що ПАТ «Укргазвидобування» регулярно купує труби у компаній Віктора Пінчука. «Загалом «Інтерпайп» від початку існування системи «Прозорро» у 2016 році отримав підряди у системі «Укргазвидобування» на 10,03 млрд грн. Це 82% від усіх угод «Укргазвидобування» з усіма постачальниками будь-яких труб у цей період на 12,28 млрд грн. Про це повідомляв сайт «Наші гроші».

Також Генеральна прокуратура відкривала кримінальне провадження щодо протиправної діяльності у сфері закупівель щодо службових осіб ПАТ «Укргазвидобування», зокрема першого заступника голови правління на той момент Олександра Романюка, який також був радником гендиректора групи Пінчука EastOne. Окрім того, постійні клієнти «Інтерпайп» — АТ «Укртрансгаз» та ПАТ «Українська залізниця».

ЕКСПОРТНЕ МИТО НА БРУХТ ЧОРНИХ МЕТАЛІВ

Від підвищення мита цими змінами до закону отримав користь завод «Інтерпайп Сталь». Металобрухт — надважлива сировина для електросталеплавильної металургії. «Інтерпайп Сталь» через відсутність брухту в 2015 році простоював загалом 63 доби.

ПОТЕНЦІЙНІ РИЗИКИ

Для Пінчука одним із найважливіших напрямів бізнесу є виробництво різноманітних видів труб та коліс. А отже, для нього є вигідним збільшення державних закупівель продукції його заводів через реалізацію інфраструктурних проєктів.

  1. КУЛЬТУРА І РЕЛІГІЯ

Культурні, соціальні та благодійні проєкти Віктора Пінчука реалізуються через його Фонд.

Найвідоміший з них у культурній сфері – це Пінчук Арт Центр, 6-поверховий центр сучасного мистецтва у центрі Києва. Роки меценатства у культурній сфері принесли Пінчуку позитивний імідж та дружбу серед міжнародних митців, знаменитостей та політиків.

У контексті релігії, найбільш відомий проєкт Пінчука – фінансування Меморіального центру Голокосту Бабин Яр. Пінчук також входить у наглядову раду Фонду, який опікується цим меморіалом. Також у наглядовій раді є головний рабин Києва та України Яков Дай Блах, який схвально відгукується про олігарха у медіа.

Спонсорство меморіального комплексу дозволило Пінчуку отримати медаль митрополита Андрія Шептицького за зміцнення українсько-єврейських відносин і підтримку проєвропейських прагнень України.

У 2020 році, благодійний фонд, який опікується «Бабиним Яром» подав звернення міському голові Віталію Кличку та пообіцяв оплатити всі витрати, пов’язані з перейменуванням станції метро «Дорогожичі» на «Бабий Яр». Ініціатива викликала контраверсійну реакцію у киян, тому столичні медіа здебільшого проігнорували її.

У той самий час, центральні канали СТБ та ICTV, що належать Пінчуку, просували ідею про перейменування у своїх сюжетах.

  1. ДІЯЛЬНІСТЬ ОЛІГАРХІВ ПІД ЧАС ПОВНОМАСШТАБНОЇ ВІЙНИ

Віктор Пінчук завжди був виваженим у своїй публічній позиції щодо Росії. Зокрема, від 2004 року він проводив у Криму конференцію Ялтинської європейської стратегії, яка після анексії півострова Росією у 2014 році переїхала до Києва і стала символом прагнення України відновити свою територіальну цілісність. Водночас він публічно запропонував відмовитися від сподівань на повернення Криму та вступ України до ЄС у своїй резонансній статті для WSJ у 2016 році.

Разом із багатьма іншими Пінчук зайняв жорстку позицію щодо Росії після початку повномасштабної війни. Зараз він заявляє про військові злочини Росії та купує військову техніку для армії. Зокрема, 25 серпня  Фонд  Віктора  Пінчука  повідомив  про  передання  Збройним  силам  України  12  безпілотних літальних апаратів. Загалом Фонд спрямував на допомогу армії та цивільному населенню понад 45 млн дол.

Активи Пінчука не фігурують у розділі «Втрати олігархів через війну»

  1. АКТИВИ ЗА КОРДОНОМ

Майже  половину  статків  Віктора  Пінчука,  за  оцінками  Forbes,  зараз  становить  нерухомість. Більшість цієї нерухомості розташована за кордоном. У 2008 році Оксана Пінчук, дружина Віктора Пінчука, придбала віллу в лондонському районі Кенсінгтон за 80 млн фунтів стерлінгів. Сам Віктор того  ж  року  придбав  чотири  вілли  на  Сардинії  (Італія)  за  75  млн  дол.  Пізніше  Віктор  Пінчук  став власником  двох  елітних  об’єктів  нерухомості  у  Лондоні  в  результаті  судової  тяганини  з  Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим.

Посилання

http://reyestr.court.gov.ua/Review/72638109

https://www.ukrrudprom.ua/news/Viktor_Pinchuk_nakonets_dogovorilsya_o_restrukturizatsii_obligat.html

http://www.interpipe.biz/production/

http://nashigroshi.org/2018/12/13/pinchuk-prodav-ukrhazvydobuvanniu-svoikh-ta-kytays-kykh-trub-ishche-na-1-3-mil-iarda/

http://nashigroshi.org/2019/03/06/pinchuk-do-tretyny-zadrav-tsiny-na-truby-dlia-ukrtranshazu-za-109-mil-yoniv/

http://nashigroshi.org/2019/08/27/pinchuk-na-tretynu-zadrav-tsinu-na-bandazhi-dlia-ukrzaliznytsi-pid-podorozhchannia-elektroenerhii/

http://new.pinchukartcentre.org/ua/about

https://www.occrp.org/ru/paradisepapers/ukrainian-billionaires-exchanged-luxury-london-real-estate-in-secret-settlement

https://geo-alliance.com.ua/uk/ (На час військового стану сайт працює в обмеженому режимі)

Наші Гроші (2014). Найбільші видобувачі нафти і газу України (частина 1) http://nashigroshi.org/2014/10/03/najbilshi-vlasnyky-nafty-i-hazu-ukrajiny-chastyna-1/

https://geo-alliance.com.ua/uk/realisation-page/ (На час військового стану сайт працює в обмеженому режимі)

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/329-19

https://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2665-14

http://nashigroshi.org/2014/10/03/najbilshi-vlasnyky-nafty-i-hazu-ukrajiny-chastyna-1/

http://geoinf.kiev.ua/wp/spedozvoli-rep.php

http://nashigroshi.org/2018/12/13/pinchuk-prodav-ukrhazvydobuvanniu-svoikh-ta-kytays-kykh-trub-ishche-na-1-3-mil-iarda/

http://nashigroshi.org/2019/08/27/pinchuk-na-tretynu-zadrav-tsinu-na-bandazhi-dlia-ukrzaliznytsi-pid-podorozhchannia-elektroenerhii/

Ukraine Must Make Painful Compromises for Peace With Russia  https://www.wsj.com/articles/ukraine-must-make-painful-compromises-for-peace-with-russia-1483053902

The Viсtor Pinchuk Foundation handed over 12 Furia unmanned aerial vehicles to the Armed Forces of Ukraine  https://pinchukfund.org/en/news/26744/

Острівець стабільності. Як нерухомість допомагає олігархам зберігати статки — Економічна правда

Олігархічні війни: за що Коломойський віддав Пінчуку елітну нерухомість у Лондоні https://www.epravda.com.ua/publications/2017/11/9/631000/