Нове керівництво РАЕС найняло фірму з російським корінням для аналізу викидів за 11 млн
29.11.2022   //  

Новий підрядник «Рівненської АЕС» ТОВ «Аналітичний центр «Альгіз» під час вторгнення мав російського співвласника. Про це свідчать дані систем «Clarity-project» і «Opendatabot».

«Альгіз» 24 листопада за результатами тендеру отримав підряд вартістю 11 млн грн на визначення характеристик категорій викидів ІАБ 2-го рівня двох енергоблоків РАЕС.

Багато років власниками фірми «Альгіз» були Ангеліна і Ігор Сергєєви, прописані в одній квартирі по вул.Здолбунівська у Києві. Згідно пошуково-аналітичних систем, чоловік має українське громадянство, а жінка російська. Ангеліна Сергєєва була видалена зі складу власників «Альгізу» лише у липні 2022 року, через півроку після вторгнення Росії.

До 2016 року співзасновницею «Альгізу» була також Світлана Сiдорук, яка потім очолила відділ обліку непрямих податків, зборів та ресурсних платежів «Енергоатома». Її чоловік Сергій Сідорук був директором з контрольно-ревізійної роботи «Енергоатома».

У відкритих джерелах відсутні дані про діяльність цієї фірми.

За даними «Прозорро», «Аналітичний центр «Альгіз» у попередні чотири роки отримав чотири дрібні підряди головного офісу «Енергоатому» та «Южно-Української АЕС» на загальну суму 1 мільйон гривень. Новий підряд «Рівненської АЕС» вартістю став найбільшим у цей період. Однак фірма працювала на субпідряді у компанії «Енергориск», яка отримувала великі підряди «Енергоатому».

У свою чергу «Енергориск» був конкурентом «Альгізу» на останньому тендері РАЕС. Всього було три учасники, окрім цих двох фірм ще був і державний «Київський інститут «Енергопроект». Жоден з конкурентів не знижував на аукціоні свою стартову пропозицію. Відтак «Альгіз» забрав підряд ціною в майже 11 млн грн зробивши знижку від очікуваної ціни всього 0,4%.

Закупівля була проведена після звільнення Павла Павлишина з посади керівника РАЕС. Його звільнили рішенням керівника «Енергоатому» Петра Котіна за підтримки міністра енергетики Германа Галущенка.  Новим керівником призначений Павло Іванович Ковтонюк, який багато років працював головним інженером РАЕС.

Про зв’язок Галущенка з державним зрадником Андрієм Деркачем, який був завербований російською ФСБ, у статті «Обличчя групи Галущенка».