ДСНСники купили пралку і сушилку «Electrolux» по аномальній ціні завдяки тендерним заточкам
25.11.2022   //  

3 державний пожежно-рятувальний загін ГУ ДСНС у Рівненській області 17 листопада за результатами тендеру замовив ФОП Мельник Ірина Миколаївна промислові пралку та сушилку для спецодягу за 1,27 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч у Рівне поставлять пральну машину Electrolux Professional WS6-28 Compass Pro та сушильну шафу Electrolux Professional DC6-15. Ціни невідомі. Постачальник повинен привезти, розвантажити, занести, зібрати, змонтувати і налагодити обладнання.

Єдиний конкурент «Бланідас» пропонував такий самий комплект у півтора раза дешевше – за 856 тис грн. Замовник вирішив, що «аномально низька ціна». У відповідь фірма вказала, що п’ять інших підрозділів ДСНС замовили їй такі ж самі комплекти без монтажу по 556590 тис грн. І пояснила, що запропонована нею ціна у 856 тис грн не просто не є аномально низькою, а навіть вища від попередніх торгів. Бо включає занос обладнання через вікно за допомогою підйомного крана, монтаж, підставку під пралку замість бетонного постаменту, підключення до мережі, навчання персоналу тощо. Фірма заявила, що звернеться у прокуратуру, НАБУ, НАЗК та до суду, якщо її відхилять. Мовляв, для збереження 414 тис грн бюджетних коштів вона просить визнати її переможцем. Однак її відхилили за нестачу наступних документів:

  • Протокол перевірки електротехнічною лабораторією ізоляції електрообладнання. Фірма надала гарантійний лист, що надасть його потім. На її думку, він не потрібен до аукціону, адже ізоляція перевіряється виробником і підтверджується деклараціями.
  • Договір учасника з офіційним представником (імпортером) в Україні виробника товару про право здійснювати сервісне та гарантійне обслуговування учасником, де вказані роботи, які будуть здійснені протягом гарантійного терміну. Фірма надала договір із виробником про закупівлю та авторизаційний лист від себе як офіційного імпортера про право здійснення нею ж сервісного та гарантійного обслуговування.
  • Доказ наявності сервісного центру в Рівному. Фірма заявила, що її працівники і без центру можуть дістатись у будь-яку точку України за лічені години на автомобілях.
  • Акти огляду місця встановлення і погодження протиепідеміологічних заходів. За словами фірми, її представник приїжджав, однак замовник не підписав йому акти.

Замовника всі ці пояснення не влаштували. Що ж до актів, то він заявив, що не погодився підписати отримані електронною поштою копії, бо вони не мають силу документу. За його словами, фірма могла підписати копії актів за допомогою ЕЦП, але вона цього не зробила.

Інші підрозділи ДСНС цих документів не вимагали, як і не передбачали занос і монтаж.

Місто Постачальник Сума угоди, грн Ціна пралки WS6-28, грн Ціна сушилки DC6-15, грн Примітки
Рівне ФОП Мельник Ірина Миколаївна 1 270 000 Із монтажем
Луцьк «Арм-Еко» 853 050 636 750 216 300 Без монтажу
Чернівці «Бланідас» 590 000 429 701 160 300 Без монтажу
Франківськ «Бланідас» 580 000 409 000 171 000 Без монтажу
Чернігів «Бланідас» 580 000 409 000 171 000 Без монтажу
Черкаси «Бланідас» 577 100 427 636 149 464 Без монтажу
Ужгород «Бланідас» 556 000 374 164 181 836 Без монтажу
Полтава ФОП Труфанов Антон Володимирович 495 900 350 900 145 000 Без монтажу

Підряд ДСНС отримала рівненська підприємниця Ірина Мельник. Вона також є співвласницею місцевої фірми «ТВК Рамос», яка продає запчастини до сільгосптехніки. Її партнерами там є директор Андрій Рибак та Орислава Стасюк – депутатка Великоомелянської громади і дружина Романа Стасюка, який є депутатом Рівненської облради від Радикальної партії Олега Ляшка.

Ірина Мельник принесла на тендер договір про право здійснювати сервісне та гарантійне обслуговування обладнання Electrolux Professional із ірпінською фірмою «Соллертіс» Віктора Білоуса. Однак у ньому вказано, що сервіс здійснюватиметься у Рівному по вул. Млинівська, 24. За цією адресою зареєстрована фірма «Арм-Еко» директора Михайла Мельника та Андрія Єдіна, яка займається промисловим обладнанням, ескалаторами та ліфтами. Раніше власником 50% «Арм-Еко» був Роман Стасюк (див. «Ліфтовий король Рівного, або як працює колишній бізнес депутата-мільйонера» на «ЧаРівне.інфо»).

Нагадаємо, у 2018 році «Наші гроші.Львів» писали, що «Арм-Еко» отримала замовлення на модернізацію ліфтів у Львові, позмагавшись із власною працівницею. Вищезгадана Орислава Стасюк, яка на момент торгів була співвласницею єдиного суперника «СРБУ «Волиньліфт», у той самий час працювала в «Арм-Еко» головним інженером проекту.

Столична «Бланідас» належить українським фірмам «Лізоформ» і «Лізоформ Медікал» та швейцарській «БХП Біо Хелс Фарма АГ». Кінцевим бенефіціаром усіх трьох українських фірм через швейцарську є Заза Берадзе, родич Георгія Берадзе – колишнього заступника голови ДУС та колишнього першого заступника голови ДФІ. На сайті групи компаній «Lysoform» сказано, що вона займається в тому числі ремонтом прального обладнання.

ДСНС в Україні очолює Сергій Крук. Він сам народився у місті Рівне. Тому може добре знати голову Рівненського управління Олександра Реброва та контактну особу Рівненського управління ДСНС на цьому тендері Романа Соколюка.

Анна Сорока, «Наші гроші»