НАБУ розслідує розкрадання на військовій системі за 600 мільйонів, яку Міноборони готує для передачі в ЗСУ
22.11.2022   //  

Детективи Національного антикорупційного бюро України розслідують кримінальне провадження щодо розкрадання в особливо великих розмірах, вчинене військовими та посадовими особами під час виконання дослідно-конструкторських робіт «Дзвін-АС».

Про це повідомив Ярослав Юрчишин, народний депутат фракції Голос та перший заступник голови парламентського комітету ВР з антикорупційної політики, з посиланням на відповідь на свій запит від НАБУ.

Як пояснив Юрчишин, НАБУ розслідує «цілий «букет» статей кримінального кодексу, вчинених під час виконання ДКР «Дзвін-АС»: розтрату в особливо великих розмірах, недбале ставлення до військової служби, перевищення владних повноважень, в тому числі – військовими особами.

Зокрема, йдеться про оборудки із системою автоматизованого управління військом, які викрили розслідувачі програмі Бігус.Інфо. За інформацією журналістського розслідування, на цю систему в Міноборони витратили 4 роки і 600 млн грн.

«Йдеться про дослідно-конструкторську роботу ДЗВІН-АС. Її суть полягала у створенні автоматизованої системи центру оперативного керівництва Збройними силами України. Журналісти з’ясували, що в системі зразка 2020 року було стільки вад і проблем, що її впровадження в армії на той час було визнано недоцільним і неможливим. Однак це не завадило Міноборони і далі розробляти сумнозвісний “Дзвін” і продовжувати витрачати на систему кошти з бюджету. А нещодавно міністр оборони взагалі прозвітував Парламенту “про завершення циклу державних випробувань автоматизованої системи управління стратегічного рівня “ДКР “Дзвін” та “підготовку системи для постановки на постачання», — повідомив Юрчишин.

Заступник голови антикорупційного комітету наголосив, що розгортання в армії системи, яка фігурує в розслідуванні НАБУ, «у найбільш відповідальний момент війни» може призвести до «фатальних наслідків».

Також Юрчишин повідомив, що фракція Голос запросила міністра оборони України на своє засідання для з’ясування всіх обставин розробки даної системи.

«Сподіваюся, ми про це дізнаємося від міністра Рєзнікова раніше, ніж з підозр НАБУ розробникам “Дзвону” та їх лобістам в армії», — підсумував нардеп.

Торік «Наші гроші з Денисом Бігусом» повідомили, що Генштаб і Міноборони за чотири роки не запустили систему он-лайн керування військом, на яку витратили 580 млн грн.

Договір із «Еверест Лімітед» Юрія Чубатюка уклали ще в 2016 році. Тоді він передбачав створення Єдиної автоматизованої системи управління ЗСУ за 218 млн грн. Спочатку передбачалось, що фірма лише створить дослідно-конструкторську документацію на систему «Дельта», яку на той час уже почали впроваджувати колишні волонтери на службі армії. Але потім Генштаб вирішив, що фірма напише свою систему і виконає дослідно-конструкторську роботу «Дзвін-АС». За чотири роки кошторис суттєво зріс.

Журналісти проаналізували звіт за результатами аудиту цього проекту. Він показав, що його впровадження в армії може бути недоцільним і неможливим. Головною проблемою було те, що система «Дзвін» несумісна з аналогічними системами країн-членів НАТО. Відсутність у «Дзвоні» відкритих програмних інтерфейсів за міжнародними стандартами ускладнює подальшу інтеграцію системи з іншим софтом в Єдиній системі управління ЗСУ. Крім того, робота з цифровими картами реалізована так, що ефективної роботи під час бойових дій «Дзвін» забезпечити не зможе. Грифи таємності в системі присвоюються не окремим документам/даним, а цілим пунктам управління, що унеможливлює оперативний і автоматичний обміну даними. Частина софту в складі «Дзвону» – це придбане «Еверестом» ліцензійне програмне забезпечення сторонніх виробників.

Згідно судового реєстру, СБУ вважала «Айкюжн ІТ» та «Інтекресі Бейз» пов’язаними з «Юкрейніан Електронікс» та «Еверест Лімітед». Остання фірма мала розробити Єдину автоматизовану систему управління ЗСУ «Дзвін-АС» на базі софту «Інтекресі Бейз».

Після виходу програми «Еверест Лімітед» переоформили на «ЮЕй Дефенс» на той час Дмитра Люліна, а потім – на «Інформаційна безпека-Новітні рішення» Юрія Пастухова.