«Укрзалізниця» замовила зимового дизелю на мільярд у литовського виробника «Orlen» (додано)
21.11.2022   //  

(Додано пояснення УЗ щодо ціни палива)

Філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця» 3 листопада без торгів, за «воєнною процедурою» уклала угоду із «Orlen Lietuva» (Литва) про купівлю дизельного палива на $25 млн, тобто 914 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На листопад замовили 14 850 т дизельного палива класу F (зимове). Його поставлять на умовах FCA термінал Моцкава, тобто без доставки в Україну. Якщо розділити вартість угоди на обсяг, вийде $1 684 за тонну, або 61 563 грн по курсу на дату укладення угоди.

Як пише видання «EnKorr» за у період 28 жовтня – 4 листопада дизель у гурті пропонувався по 48-52 грн/л, а його середня ціна складала 50 грн/л. Отже, у перерахунку через густину зимового дизелю 843 кг/куб. м ціни різнились тоді у межах 56 912-61 655 грн за тонну, а середня ринкова ціна складала 59 284 грн за тонну.

Литовська компанія «Orlen Lietuva», яка володіє Мажейкяйським НПЗ, є «дочкою» польської компанії «PKN Orlen». Найбільшими акціонерами «PKN Orlen» є держава Польща і пенсійні фонди «Nationale-Nederlanden OFE» та «Aviva OFE Aviva Santander».

Після публікації новини «Укрзалізниця» надіслала «Нашим грошам» пояснення.

Орієнтовна ціна цього Договору складає $25 мільйонів, але ця сума не є сумою, що визначає ціну палива за тону. Ця сума передбачає можливі коливання світових індексів на палива в сторону збільшення.

У договорі з постачальником, який не був оприлюднений в «Прозорро», формульна ціна палива прив’язана до курсу долара та котирувань Platts. Кінцева ціна дизпалива, фактично відправленого  протягом попереднього місяця, розраховується таким чином. За останній календарний місяць береться середнє значення із найвищих значень котирувань «ULSD 10 ppm», опублікованих Platts in the European Marketscan під заголовком «Cargoes CIF NWE / Basis ARA», (округляється до другого десяткового розряду) для дизеля класу F та додається $99 премії за тону.

Згідно калькуляції на сьогодні, ціна з на умовах FCA Моцкава складає 1 206 $/т або 44 100 грн/т , що в перерахунку на літри складає 1,02 $/л або 37,1 грн/л (при розрахунку по густині 843 кг/куб).

Це набагато нижче роздрібних цін на АЗС та гуртових цін в Україні.