У Кличка злили 30 мільйонів рідній фірмі «київзеленбудівця» на покращення парку під час війни
17.11.2022   //  

«Київзеленбуд» 8 листопада за результатами тендеру замовив фірмі «Євротехнології Груп» ремонт парку за 30 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Йдеться про ремонт парку на Дніпровській набережній у районі затоки Берковщина у Дарницькому районі, який потрібно виконати до кінця грудня.

У 20202021 роках фірма виграла два тендери на благоустрій цього парку на суму 45 млн грн. Тоді видання «КиївВлада» звертало увагу, що у 2020 році там був встановлений інформаційний щит, на якому фірма ще до перемоги в тендері значилась генпідрядником. Наприкінці 2021 року їй без торгів докинули ще 8 млн грн. Цього літа КМДА повідомила, що парк «Прибережний» відкрили для відвідувачів, але через війну ремонт поки не завершено. Невдовзі, у вересні оголосили нинішні торги за 30 млн грн.

Нова угода передбачає вхідну групу зі стелами з назвою парку під замовлення за 2,61 млн грн і виготовленого за допомогою 3Д-друку мультиплікаційного героя із пінополістиролу та склопластику на металевому каркасі за 384 тис грн. Також там влаштують три дитячі майданчики, мотузковий парк, майданчик під карусель, велопарковки, лави, урни, лежаки, пішохідні та велосипедні доріжки, поливо-зрошувальну мережу, стінку з габіонів, клумби, боларди, паркувальні стовпчики, відеоспостереження, озеленення, освітлення і навігацію.

Марки й моделі багатьох товарів у підсумковій відомості ресурсів приховано. Наприклад, відеокамер. Невідома гумова модульна плитка 500х500х30 мм для дитячих майданчиків коштує 2 901 грн за квадратний метр. В «Епіцентрі» українська гумова плитка RUBECO 500х500х30 мм для дитячих майданчиків коштує вдвічі дешевше – 1 337 грн за квадрат.

Земля рослинна коштує 1 417 грн, а пісок природний рядовий – 1 279 грн за кубометр. Це відповідає ринку, лише якщо доставляти Києвом найменшою вантажівкою по 4 куба. Такі ціни пропонуються, наприклад, на сайті фірми «КБС». Але що більша машина, то нижчі будуть ціни: залежно від того чорнозем коштує 656-975 грн, а пісок – 427-813 грн за куб.

Для участі в тендері вимагався досвід саме на комунальних чи державних об’єктах благоустрою зеленого господарства (створення сучасних об’єктів садово-паркового господарства). Крім того, потрібна була матеріально-технічна база для вирощування посадкового матеріалу або договір зі спеціалізованим субпідрядником. Переможець приніс аналогічні договори із «Київзеленбудом», а також повідомив, що має договір із фірмою-розсадником «Єва Проджект» («Eva LandScape company») Олесі Клюшник.

Директором «Євротехнології Груп» є Пантелеймон Яковець, а її засновником – Роман Говорун. Останній у 2015 році безуспішно йшов у Київраду від партії «Рух за реформи».

У 2016-2018 роках співзасновником фірми був Тарас Анатолійович Бойправ, який у 2014-2018 роках нею також і керував. Із 2018 року він працював заступником начальника Управління капітальних вкладень «Київзеленбуду». У декларації за 2018 рік він вказав, що співволодіє «Євротехнології Груп», у деклараціях за 2019 і 2020 роки ця інформація вже відсутня. Чи працює Бойправ у «Київзеленбуді» зараз, невідомо, адже декларації закриті через війну.

У «Євротехнології Груп» запевняли, що Бойправ «звільнився і забув до нас дорогу». Однак фірма має спільні адресу і номер телефона із «Укрземтехнікою» Ольги Говорун і Надії Бойправ. Остання є матір’ю Тараса Бойправа.

Із 2017 року переможець натендерив 363 млн грн, з яких 324 млн грн у «Київзеленбуду».

Торік податківці почали кримінальне провадження щодо ухилення від сплати податків. За версією слідства, у 2019-2020 роках службовці «Євротехнології Груп», «Будмонтажсервіс І» і «Промбудмеханізація», діючи умисно в змові з посадовцями «Київзеленбуду» шляхом укладення удаваних правочинів і формування безпідставного податкового кредиту з ПДВ з підприємствами з ознаками фіктивності, ухилились від сплати ПДВ на понад 30 млн грн.

Єдиним конкурентом була фірма «Буд-Компліт» Оксани Пархомчук на чолі із Сергієм Пархомчуком, причому ніхто не робив кроків під час аукціону. Суперник із 2019 року натендерив 90 млн грн виключно на капремонтах парків і скверів для «Київзеленбуду».

Влітку ДБР отримало доступ до договорів «Київзеленбуду» із «Буд-Компліт» та іншими фірмами щодо парків і скверів. Слідство вважає, що в 2021-2022 роках начальник Відділу супроводження проектів Управління капітальних вкладень «Київзеленбуду» умисно в змові з якимись іншими службовими особами «Київзеленбуду», які проводили тендери, контролювали виконання договорів і приймали й оплачували роботи, повторно одержав неправомірну вигоду. Зокрема, за даними ДБР, отримав від «Буд-Компліт» 300 тис грн.

Анна Сорока, «Наші гроші»