Скандальний перехід «Нафтогазу» у хмару до союзника «слуг народу» у «Парковий» – колишній підрядник звинувачує у мільйонних переплатах
16.11.2022   //  

Дочірнє підприємство «Нафтогазу України» 10 листопада оприлюднило звіт про укладення угоди з ТОВ «Анте медіам» щодо послуг хмарного сервісу у дата-центрі «Парковий» на 87,28 млн грн, повідомляється в системі «Прозорро».

Ця закупівля призвела до скандалу.

Керівник компанії De Novo Максим Агеєв публічно звинуватив «Нафтогаз» і штучному відсіканні його компанії від тендеру, хоча вона була готова запропонувати вигідніші умови. Замовником було ТОВ «Нафтогаз Цифрові Технології», яке на сто відсотків належить «Нафтогазу». Однак через м’яке законодавство «дочка» державного підприємства не вважається замовником у розумінні закону, відтак може проводити закупівлі повністю на свій розсуд, без можливості апеляції до Антимонопольного комітету. Також замовник має право не публікувати жодних даних про свій тендер – ні тендерної документації, ні учасників, ні рішень свого органу по недопуску того чи іншого учасника. Так було і у цьому випадку.

За словами Агеєва, ТОВ «ДЕ Ново» відсікли від тендеру завдяки вимогам до інженерних систем дата центру. Замість того, щоб ставити певні вимоги до якості самого хмарного сервісу, «нафтогазівці» вимагали аби хмарні послуги на боці підрядника робились за певною технологією.

Директор по хмарним технологіям «Де ново» Геннадій Карпов в коментарях вказав на вимогу «безшовного переключення на резервний ввод». Його компанія забезпечує аналогічний ефект, але іншим способом. Однак формально це не підходить під вимоги замовника, відтак «Де ново» і не могло взяти участь у торгах та запропонувати кращу ціну.

«Ми зверталися до тендерної комісії НЦТ, тицяли пальцями на невідповідності. Реакції нуль. Звернулись до комітету з етики самого Нафтогазу. Реакції нуль. Я написав листа до пана Вітренка. Ну там точно мав бути нуль і ми його й отримали. Останній адресат, до якого я звернуся зі скаргою – пан Олексій Чернишов, новий голова НАК. Я думаю, що мій лист взагалі до нього не дійшов, а був вилучений десь по дорозі», – пише Агеєв.

Також Агєєв заявив, що ціна послуг від «Анте медіам» є завищеною на «мільйони гривень»:

«Переможцем визнається потрібний НЦТ виконавець. Без конкурсу, на базі безглуздих вимог. І головне – з ціною, завищеною на мільйони гривень. Що й було ціллю НЦТ з самого початку».

Публічна позиція «Нафтогазу» наразі невідома.

Раніше «Нафтогаз» вже пробував провести таку операцію щодо переходу на хмару дата-центрі «Парковий». У 2020 році інше дочірнє підприємство ДП «Нафтогазбезпека» теж повідсікало всіх учасників, які пропонували послуги деінде. Тоді відсікач був інший – треба було подати сертифікат відповідності про те, що їхнє обладнання/програмно-технічний комплекс підтримують софт Splunk версії не нижче 7.3.Х.

Той тендер в результаті виграло ТОВ «Хостінг-Х», яке виступало посередником до хмарних послуг «Паркового». Однак в результаті скандалу цей тендер було скасовано. Після того підряд отримало «Де ново». Тобто ця компанія була останнім надавачем хмарних послуг для «Нафтогазу», і її зараз не допустили до торгів.

Довідково

Дата-центр «Парковий» є улюбленим місцем для проведення партійних заходів «Слуги народу». Там партія відкрила свій громадський хаб.

Нардеп Максим Єфімов збирався оформити “Парковий” на себе, але через репутаційні ризики актив Януковича записали на менеджера Єфімова. А потім все рівно на нардепа.

Він належить ТОВ «Анте Медіам».  Засновниками фірми є народний депутат Максим Єфімов, донеччани Едуард Бондаренко та Віталій Філатов, краматорське ТОВ «КУА АПФ Укрмашінвест», київське ПАТ «ЗНВКІФ «Гратіс» і кіпрська «ДіБі Венче Інвестментс Лтд». Бондаренко керує ПАТ «Донбасенерго» Єфімова. Філатов колись очолював відділ закупівель ДП «Одеський морський торговельний порт». «Гратіс» належить донеччанину Сергію Сухому. «КУА АПФ Укрмашінвест» належить ТОВ «Торговий дім українських машинобудівних заводів» низки краматорчан, яке пов’язують зі структурами Єфімова.

Максим Єфімов у Верховній Раді очолює депутатську групу «Відновлення України». Вона об’єднує колишніх нардепів ОПЗЖ та «Слуги народу» (див. список). Та голосує в унісон з правлячою коаліцією, забезпечуючи Офісу президента прийняття необіхідних законів. Проект «Чесно» назвав «ширкою» це поєднання довкола ключових голосувань «Слуги народу», «Відновлення України», «Довіри» та ПЗЖМ.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»