Сенсаційна схема. Як в ім’я боротьби з демпінгом переплатити за електроенергію
15.11.2022   //  

Уявіть: ви заходите на ринок, бачите, що різні продавці пропонують однакові яйця по 50, 60 або 70 гривень за десяток. Але ви оголошуєте, що не купите ні у кого дешевше 80 гривень. А потім купуєте в того, хто першим задере ціну до рівня вашої примхи. Безглуздо, чи не так? Проте деякі замовники електроенергії у «Прозорро» так не вважають. «Наші гроші» знайшли на цьому ринку подібну схему.

Ця схема діє вже не один місяць, але останнім часом набирає популярності в різних регіонах.

Для прикладу візьмемо закупівлю комунальників Кам’янської міськради Дніпропетровської області на очікувану суму 44 млн грн. До тендерної документації включили цікаву формулу, за якою учасники повинні були розраховувати ціну своєї пропозиції.

Замовник взяв середньозважену ціну електроенергії на ринку «на добу наперед» 3,36 грн за кВт⋅год, яка була перед оголошенням торгів. Додав до неї придуманий «індикатор діапазону можливого коливання ціни в періоді постачання» у розмірі 67 копійок. Додав до цього фіксовані ПДВ і тариф «Укренерго» на передачу енергії, який на час аукціону склав 0,35 грн за кВт⋅год. І в результаті отримав ціну 5,25 грн за кіловат-годину.

У підсумку вийшло таке. Замовник поставив учасників перед фактом, що для участі в торгах вони мають заявити свою ціну на аукціоні за формулою:

Ціна пропозиції учасника = 5,25 грн + його маржа

І остаточного вигляду схема набула ще з однією вимогою замовника. Учасники торгів на аукціоні не можуть заявляти від’ємну маржу, тобто не мають права опускати свою ціну нижче 5,25 грн.

Це дуже важливий момент. Оскільки як ми говорили вище, замовник увігнав у формулу «можливе коливання ціни» у розмірі 67 копійок – це перевищення над ціною РДН. А це і є саме та сума, яку учасники можуть скидати зі стартової ціни, тому що енергію для поставки замовнику вони купують або по ціні РДН, або скоріше за все ще дешевше –  у виробників на ринку двосторонніх договорів.

Однак замовник заборонив робити таку знижку, бо умовою участі в торгах було наступне: якщо учасник пропонує ціну нижче 5,25 грн, то його просто відхиляють. Тобто фактично всі учасники були поставлені перед фактом: вони можуть тільки знизити до нуля свою маржу і вийти на торги із ціною 5,25 грн.

У такому випадку тендер виграв би той, хто першим завантажив би у «Прозорро» пропозицію з нульовою маржою. Тобто той, хто краще за всіх знав би, коли саме оголошення про тендер взагалі оприлюднять у «Прозорро». Так зрештою і сталось.

Замовник завантажив зміни до тендерної документації в систему 7 грудня о 21:03. Усього через сім хвилин, о 21:10 другий учасник «Газенергоальянс» застовпив за собою місце на тендері, подавши саму банківську гарантію з підписом. Решту документів він довантажив набагато пізніше.

Тендерне оголошення опубліковано у 21:03

Тендерна пропозиція заявлена вже у 21:10

Також подались компанії «Прикарпатенерготрейд» і «Статус Енерго». Першу з них не допустили до аукціону, оскільки вона не надала гарантійний лист про те, що не знизить свою маржу на аукціоні нижче нуля.

На аукціоні «Газенергоальянс» і «Статус Енерго» запропонували однакову до копійки ціну – 38 352 646,42 грн. Вона дорівнювала мінімальній ціні у 5,25 грн за кВт⋅год, розрахованій за формулою замовника з нульовою маржою. Учасники не зробили жодного кроку на пониження, бо знижувати ціну заборонив замовник. І переможцем очікувано став «Газенергоальянс», який завантажив пропозицію в систему раніше за «Статус Енерго».

Зрештою 18 січня з «Газенергоальянсом» підписали договір із ціною 5,25 грн за кВт⋅год. Твердою ціною, яка б не змінювалась від ринкових коливань. У договорі відсутні будь-які натяки на прив’язку ціни до будь-яких змінних обставин.

Тож ця формула гарантова принесла зиск учасникам цієї історії.

*Ціна договору не змінювалась, а обсяг зменшився із 7,30 ГВт⋅год до 7,21 ГВт⋅год. Однак фінансування нині складає 13 млн грн, а обсяг у його межах – 2,40 ГВт⋅год.

Ще одним підтвердженням завищеності ціни енергії, отриманої таких хитрим способом, є інші торги, проведені іншими замовниками  в ті самі дні з тим самим «Газенергоальянсом», але без цієї хитрої формули.

Наприклад, на торгах комунальників Лозівської міськради Харківської області змагалось аж сім компаній. І вони 24 січня замовили в того самого «Газенергоальянсу» енергію на чверть дешевше – по 4,07 грн за кВт⋅год.

Якщо порівняти середньозважені ціни на РДН на дати укладення цих договорів, то вони суттєво не відрізнялись: 18 січня – 2,85 грн/кВт⋅год, 24 січня – 2,87 грн/кВт⋅год. Тобто жодних ринкових підстав для різниці 5,25 грн і 4,07 грн – не було.

В інших аспектах також не було особливої різниці. Кам’янське і Лозова замовляли енергію на 2022 рік. У Кам’янському передбачали післяоплату протягом 10 банківських днів, а в Лозовій – трохи швидше, протягом 10 календарних днів. Різні області замовників не мають значення, оскільки в обох випадках ціни не включають вартість розподілу, а тариф на передачу однаковий.

Отже, завдяки хитрій формулі в Кам’янському отримали мінімальну кількість конкурентів і на чверть вищу ціну електроенергії, ніж ті, хто не використовував ніяких хитромудрих способів боротьби із демпінгом, окрім стандартного для «Прозорро» визначення аномально низької ціни. І все це у контракті на 38 мільйонів гривень. Чверть цієї суми – дуже приємна маржа, якою бізнес міг поділитися з усіма зацікавленими особами.

За даними «Наших грошей», той випадок з «Газоенергоальянсом» далеко не поодинокий. Відомо про півсотні торгів в різних містах України, виграних фірмою «Газенергоальянс», а також ТОВ «Оператор Енергії», ТОВ «Газ.Уа», ТОВ «Енера Чернігів» та ТОВ «Вольт Постач» у замовників, які погодились на включення формули з «індикатором коливанням ціни» до тендерних вимог.

 

Анна Сорока, Юрій Ніколов, «Наші гроші»