8,7 млрд минулого тижня: закупівлі в доларовому еквіваленті впали в три рази порівняно з довоєнними
14.11.2022   //  

З 6 по 12 листопада в системі «Прозорро» оприлюднено 71 тисячу повідомлень про закупівлі на 8,7 млрд грн. Це менше від показників минулого року – на третину по кількості закупівель, і удвічі по гривневій сумі. У другий тиждень листопада 2021 року через «Прозорро» провели 100 тисяч закупівель на 17,5 млрд грн.

Ще більшим падіння виглядає, якщо порахувати суму у доларах. Торік за тиждень протендерили $650 млн, зараз близько $220 млн. Тобто загальна сума впала втричі у доларі.

Таке падіння в принципі виглядає адекватним. Бо через війну Україна має надзвичайно вражену економіку, ВВП скоротився на 30%. Було окуповано до чверті території країни, за кордон виїхали за різними оцінками близько 10 мільйонів українців. У свою чергу державний бюджет фінансується більше ніж наполовину коштом іноземним донорів та за рахунок друкарського верстату Нацбанку.

Значний вклад у зменшення суми тендерів зробив Укравтодор. Торік у цей тиждень на «велике асфальтування» припало 30% всіх закупівель на 5,3 млрд грн. Зараз всього кілька угод на 243 млн грн, тобто частка шляховиків зменшилась до 2%.

Зі зрозумілих причин військові закупівлі теж відсутні в «Прозорро», їх взагалі приховали з відкритого доступу з 2015 року. За даними «Наших грошей», цього року Міноборони уклало угоди на постачання речового майна, харчування та палива на суму близько 70 млрд грн.

Однак війна не заважає певним замовникам нехлюйськи ставитись до оприлюднення інформації про їхні закупівлі.

Наприклад, ДП «Осмолодське лісове господарство» (Івано-Франківська обл) не тільки не знаходиться у зоні бойових дій чи обстрілів, а ще й має законний привілей не світити закупівельні подробиці, оскільки купує товари за власні кошти. Держпідприємство мало б показати звіт з закупівельними цінами. Однак лісгосп не зробив навіть цього – у «Прозорро» не завантажено документ на придбання бензину та дизпалива на 160 мільйонів гривень. Єдине що повідомив замовник – це обсяг замовлення 29 440 літрів. А значить виходить, що літр палива для лісників обійдеться у 5,5 тисяч гривень, тобто у сто разів дорожче роздрібних цін на заправках. А значить у правоохоронних органів має виникнути цілком резонний інтерес до цієї закупівлі. І все через небажання замовника показати договірні ціни. Можливо, вони справді менші, бо завищення у 100 разів виглядає напрочуд хамськи навіть для найвідмороженіших корумпантів. Наприклад, лісгосп у оголошенні в «Прозорро» міг некоректно вказати кількість літрів, або помилився у сумі угоди з місцевим ТОВ «Лада-0ил» Надії Волошин з селище Перегінське. Але, на жаль, лісгосп вирішив приховати свої ціни.

Після оприлюднення цієї інформації лісгосп повідомив, що у цій закупівлі «провідним фахівцем з публічних закупівель ДП «Осмолодський лісгосп» було допущено технічну помилку, а саме – замість очікуваної вартості 1600000,00 грн. (один мільйон шістсот тисяч грн. 00 коп.) опубліковано суму 160000000,00 грн. (сто шістдесят мільйонів грн. 00 коп.)».

Також лісгосп повідомив, що відмінив цю закупівлю та провів нову процедуру 2022-11-14-001208-a. Але в ній теж не оприлюднено закупівельну ціну палива. Середня ціна дизпалива та бензину у їхній закупівлі становить 54,37 грн/л. Але роздрібні ціни на автозаправках Івано-Франківської області зараз значно менші – дизпаливо в середньому коштує 53 грн, бензин А-95 коштує 52 грн.

 

Топ-10 найбільших закупівель минулого тижня
Замовник млн. грн. Підрядник Предмет угоди
1. ПрАТ «Національна енергетична компанія «Укренерго» 304,45 ТОВ «Інноваційні технології лтд» Реконструкція зв’язку з прокладкою ВОЛЗ по ПЛ на ділянках ПС 330 кВ «Львів-південна» – ПС 220 кВ «Розділ» – ПС 220 кВ «Стрий» – ПС 220 кВ «Борислав» – ПС 220 кВ «Воловець» – ПС 400 кВ «Мукачеве» – Державний кордон України, інв. № новий, Закарпатська обл., Львівська обл.», ІІІ черга (коригування)
2. ДП «Український державний науково-дослідний і проектно-вишукувальний інститут УкрНДІводоканалпроект» 242,82 ТОВ «Торговий Дім Будшляхмаш» Автомобіль вантажний для перевезення питної води на шасі FORD 1833DC з КМУ (кран-маніпуляторною установкою)

Автомобіль вантажний для перевезення питної води на шасі FORD 1833DC

3. ПрАТ «Закарпаттяобленерго» 224,70 ТОВ «Електротрейдінг Груп» Електрична енергія
4. ДП «Осмолодське лісове господарство» 160,00 ТОВ «Лада-0ил» Бензин, дизельне паливо
5. КО «Київмедспецтранс» 143,10 ТОВ «Автоспецпром» автомобілі швидкої медичної допомоги типу В з обладнанням
6. ДП «УкрНДІводоканалпроект» 127,48 ТОВ «Техно Трейн» Мобільні установки очищення води
7. ДП «УкрНДІводоканалпроект» 98,72 ТОВ «Діфрано юніон» Апарати для дистилювання, фільтрування чи ректифікації
8. ТОВ «Нафтогаз цифрові технології» 87,28 ТОВ «Анте Медіам» Хмарна інфраструктура для автоматизованих систем
9. ВП «Рівненська АЕС» ДП «НАЕК «Енергоатом» 83,16 ТОВ «Західелектромонтаж» Виконання будівельних робіт по об’єкту: «Технічне переоснащення. Модернізація кабельного господарства САЕ споживачів СБ 6/0,4 кВ енергоблоку № 4 Рівненської АЕС» (Етап 1)
10. КНП «Львівський онкологічний регіональний лікувально-діагностичний центр» 78,70 ТОВ  «Протек солюшнз Україна» Лінійний прискорювач з інтегрованим багатопелюстковим коліматором та системою візуалізації в мегавольтажному пучку

Юрій Ніколов, «Наші гроші»