Фінансові зв’язки Голика і Резніченко (+відео губернатора з подругою)
11.11.2022   //  

Пройшов тиждень після одного з найгучніших корупційних скандалів України цієї осені. «Схеми» і «Українська правда» на початку листопада оприлюднили дані про те, як Дніпропетровська облдержадміністрація під час вторгнення заплатила 1,5 мільярди гривень фірмі «Будінвест інжиніринг», яка належить навпіл дівчині керівника ДнОДА Валентина Резніченка та менеджеру братів Дубинських, яких ФБР прямо зараз розшукує за фінансові махінації в США.

За тиждень після журналістських розслідувань відбулось… нічого. Лише САП зареєструвала фактове кримінальне провадження, у якому нема підозрюваних. Офіс президента набрав в рот води, і навіть увільнити Резніченка на час службового розслідування не наважився. Та й службового розслідування нема. За словами радника Єрмака Михайла Подоляка, ОП чекатиме результатів розслідування правоохоронців.

Зрозуміло чому нема. Бо так чи інакше слідство повинне вийти на стовпів «Великого будівництва», одним з яких і була фірма подруги Резніченка. Бо це ж вона тільки під час вторгнення отримала 1,5 мільярди гривень за ремонт сільських доріг у мирних районах Дніпропетровщини. А ще ж до вторгнення було 6(!) мільярдів, отриманих за час губернаторства Резніченка. Тобто слідчі просто не мають можливості промазати мимо партнерів губернатора. Найважливішим з них є консультант «Великого будівництва» Юрій Голик.

За даними «Схем», Голик теж літав закордон разом з Хлантою і Резніченком. Відомо про їх спільний вояж 5-6 жовтня 2021 року до Мюнхена (саме тоді український суд наказав Антимонопольному комітету розглянути заяву про «дахування» Укравтодором картелю шляховиків, але АМКУ так нічого і не зробив).

Також Голик літав окремо з Резніченко, і окремо з Хлантою. Та в одні і ті ж дати був у Відні разом з Павлом Чухно – тим самим менеджером братів Дубінських, який володіє другою половиною фірми «Будінвест інжиніринг».

Історичний зв’язок Голика і Резніченка більш-менш відомий. Резніченко був одним з топ-менеджерів «Українського медіа холдингу» Бориса Ложкіна, а Голик займався рекламою для «УМХ» на Луганщині. Коли Ложкін при Порошенку очолив Адміністрацію президента, то Резніченка спочатку призначили головою Запорізької ОДА, а потім і Дніпропетровської ОДА. І Голик обидва рази був разом з Резніченком у ролі позаштатного радника, який не отримує зарплату з держбюджету і не зобовязаний подавати офіційні декларації про доходи. У 2019 році Зеленський спочатку вигнав Резніченка, але Голик зміг повернутись до центру прийняття рішень, став консультантом «Великого будівництва», і Резніченка повернули в Дніпропетровську ОДА. Разом з ним повернувся до державних потоків і «Будінвест інжиніринг» з його дівчиною у власниках.

Цей тройнічок знайшов своє відображення і фінансових аспектах. За допомоги джерел в податковій службі, поліції та державних реєстрів вдалось встановити наступне.

«Наші гроші» отримали у своє розпорядження відео, де видно подругу губернатора Яну Хланту разом з самим Резніченком та розкішним авто. Ці кадри вочевидь було знято рік тому, коли була холодна погода.

В одному з отриманих відео показано, як Яна Хланта приїхала на підземний паркінг бізнес-центру «Creative State of Dnipro»:

 

Співвласником бізнес-центру донедавна був той самий Юрій Голик. А офіс у ньому орендує фірма «Севент консалтинг груп», яка належить самому Резніченку (оплата торік була на рівні 160 тисяч гривень в місяць).

«Севент консалтинг груп» отримує гроші від кількох фірм за аудиторські і юридичні послуги. У тому числі і від ПАТ «Запорізьке кар’єроуправління», де співвласницею є Олена Чухно. Це дружина того самого співвласника «Будінвест інжинірингу» Павла Чухна. Тобто маємо, що власна фірма губернатора «Севент консалтинг груп» у 2021 році отримала 12 мільйонів гривень від фірми, пов’язаної з «Будінвестом», якому підопічні губернатора перерахували майже 8 мільярдів гривень.

Видно, що дівчина губернатора приїхала у розкішному автомобілі «Porsche Panamera» з номером АЕ 6054 РН. І виявилось, що саме на цьому автомобілі також їздить сам Резніченко. Патрульна поліція Борисполя торік двічі штрафувала Резніченка за перевищення швидкості під Києвом, де у нього теж є нерухомість.

Сам автомобіль «Porsсhe Panamera» з належить рекламному агентству ТОВ «Програматік медіа групп». Це реально існуюча фірма з офісом у бізнес-центрі на Столичному шосе, яка минулого року купила низку коштовних автомобілів:

  • Автомобіль Porsсhe Panamera 97A за 4 843 800 грн
  • Автомобіль Mercedes-AMG G 63 за 7 039 614 грн
  • Автомобіль Mercedes-Benz V-Class V 300 d extralong за 2 854 904 грн
  • Автомобіль Toyota Land Cruiser 3.346L Wagon A/T за 2 481 726 грн
  • Автомобіль BMW X7 xDrive 30d/ G07 за 3 270 390 грн.

А найбільшим рекламним партнером цієї фірми виступає ТОВ «Сучасні медіа технології», якій «Програматик» торік замовив розміщення якихось матеріалів в інтернеті на 3 мільйони гривень. Про пов’язаність цих фірм свідчить той факт, що у 2017-2018 роках засновником обох фірм був такий собі Володимир Степанович Пахолюк. А потім у «Програматику» почалась чехарда власників і директорів (перелік причетних – Григор’єв, Бачков, Большешапова, Літовченко). А «Сучасні медіа технології» отримали реального бенефіціара – Юрія Голика. Того самого консультанта «Великого будівництва», співласника низки фірм, у тому числі «Креативної країни».

«Креативна країна» до останнього часу належала навпіл Ільї Кенігштейну та Юрію Голику. Вона звела низку офісних будинків в Україні. Як вже говорилось вище, у «Creative State of Dnipro» орендує офіс Валентин Резніченко. А в київському коворкінгу «Creative State Arsenal» у листопаді 2021 року Володимир Зеленський на прес-конференції розповідав про успєшний успєх «Великого будівництва».

Юрій Ніколов, «Наші гроші»