Кому Офіс президента довірив нагляд за нафтобізнесом Коломойського
08.11.2022   //  

Невже ролі помінялись?

Партнерка і керівник кабінету Єрмака, обшуканий детективами НАБУ замміністра, заступник Галущенка, підопічний радника Єрмака з НКЦБФР та інші.

6 листопада стратегічно важливі підприємства «Укрнафта» і «Укртатнафта» Ігоря Коломойського (нещодавно позбавлений громадянства України), «Мотор Січ» В’ячеслава Богуслаєва (державний зрадник), «АвтоКрАЗ» Костянтина Жеваго (давно покинув Україну після відкриття кримінальних справ) та «Запоріжтрансформатор» Костянтина Григоришина (давно покинув Україну після того як за рішенням суду віддав частину бізнесу Вадиму Новинському) передано в управління Міністерства оборони до завершення військового стану.

«По завершенню військового стану, згідно з вимогами закону, акції будуть або повернені власникам, або відшкодовано їхню вартість», — зазначила Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), рішенням якої було відчужено акцій на користь держави.

Руслан Магомедов

НКЦБФР очолює Руслан Магомедов – позаштатний радник Єрмака. Магомедов працював у брокерській компанії «Astrum Capital» Леоніда Юрушева, а після її закриття був проектним менеджером ЄБРР, тобто міг перетинатись у банку з партнером Тапанової Рамзесом Рузієвим (див. нижче).

Затверджено новий склад наглядових рад, нещодавно примусово відчужених в управління державі ПАТ «Укрнафта» й ПАТ «Укртатнафта». Про це enkorr повідомило джерело в уряді.

Зі слів співрозмовника видання, до Наглядової ради «Укрнафти» увійшли:

Роза Тапанова

Тапанова Роза Асхатівна, член наглядової ради «Ощадбанку». Тапанова керувала і була одним із засновників адвокатського об’єднання «Міжнародна юридична компанія», серед бенефіціарів компанії є голова офісу президента Андрій Єрмак.

Є в.о. директора Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр». У фірмі ТОВ «Ріпауер» її партнером був Рамзес Рузієв, який у 2016 році згадувався як «старший банкір ЄБРР» серед учасників форуму разом з Наталією Бойко (про неї див. нижче).

Міністр оборони Олексій Резніков та Андрій Гота

Гота Андрій Олегович, керівник Кабінету керівника Офісу президента Андрія Єрмака. Також є членом наглядової ради держкомпанії «Центренерго», де представляє Фонд Держмайна, який до літа 2022 очолювала Ольга Батова (про неї нижче). Раніше працював у різних державних структурах, у тому числі в Держкомпідприємництві ще за часів Михайла Бродського у 2009 році.

Олександр Грибан

Грибан Олександр Олександрович, заступник Міністра економіки України. ЗМІ повідомляли про обшуки у нього наприкінці жовтня по справі НАБУ щодо корупції у розподілі гуманітарної допомоги під час вторгнення. Торік він був радником міністра інфраструктури Олександра Кубракова та займався кредитами «Укравтодора». Раніше працював на керівних посадах у провідних інвестиційних організаціях, зокрема директором інвестиційної компанії Concorde Capital та одним з керівників українського підрозділу Міжнародного фонду прямих інвестицій Amstar.

Дмитро Абрамович

Абрамович Дмитро Васильович, був першим заступником Міністра інфраструктури до червня 2021 року, поки міністром не став Олександр Кубраков, що на той момент входив в команду замголови Офісу президента Кирила Тимошенка.

Наталя Бойко

Бойко Наталя Андріївна, радник прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, член наглядової ради НАК «Нафтогаз України». З лютого 2017 до осені 2019 року обіймала посаду заступниці Міністра енергетики та вугільної промисловості України з питань європейської інтеграції.

 

Таким чином, акціонери вивели зі складу наглядової ради «Укрнафти» Миколу Гавриленка (голову НР), Владислава Воловика, Максима Вітика, Олену Макєєву, Андрія Бойцуна й Олега Мозгового як представників від «Нафтогазу», а також Яну Мануілову, Вікторію Силенко, Миколу Почапського, Андрія Процика і Павла Загороднюка – від міноритарних акціонерів.

НАК «Нафтогаз України» належали 50%+1 акція «Укрнафти», ще 42% володіли компанії групи «Приват» Ігоря Коломойського та його партнерів. «Приват» здійснював операційний контроль над «Укрнафтою» з лютого 2003 р..

До наглядової ради ПАТ «Укртатнафти» були призначені:

Фарід Сафаров

Сафаров Фарід Каміл огли, заступник міністра енергетики по цифровізації, виконує завдання міністра Германа Галущенка. Наприклад, саме Сафаров підписав листа про відсутність конфлікту інтересів у ще одного заступника міністра енергетики Миколи Колісника для призначення головою «ОГТСУ», що протирічило принципам корпоративного управління. До Міненерго Сафаров працював у Міністерстві інфраструктури разом з вищезгаданим Абрамовичем.

Ольга Батова

Батова Ольга Ігорівна, з лютого по серпень 2022 року в.о голови Фонду державного майна України. З грудня 2021 року обіймала посаду першого заступника голови фонду Держмайна Дмитра Сениченка.

Арсен Ільїн

Ільін Арсен Валерійович, член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. В 2019-2020 роках був директором ПрАТ «Карпатська рудна компанія», яка займається добуванням руд кольорових металів і ТОВ «Західна геолого-розвідувальна компанія». Обидві входять до групи кіпрської групи Avellana Gold – єдиного золотовидобувного виробництва в Україні. У 2010-2016 роках працював у філії російського ВТБ банку у Києві.

Смолін Андрій, керівник українського представництва тієї ж Avellana Gold. Ця компанія належить американцю Браяну Севеджу. У 2016 році вона отримала контроль над Мужіївським золоторудним родовищем в Карпатах. До неї це родовище контролював донеччанин Валерій Бредихін, бізнес-партнер Віталія Захарченка – міністра МВС часів Януковича.

Павлов Дмитро – на жаль, поки що невідомо як його по батькові, щоб точно встановити його особу.

Раніше до наглядової ради «Укртатнафти» входили: Євген Бакулiн (голова НР), Валентин Франчук, Едуард Швидкий, Костянтин Бородiн, Олександр Лазорко, Ігор Коломойський, Сергiй Глушко, Геннадiй Боголюбов, Олександр Ярославський і Михайло Кiперман.

«Укртатнафта» володіє найбільшим НПЗ у Кременчуці. Понад 56% акцій належали структурам групи «Приват» і Олександра Ярославського, 43% акцій перебували у власності НАК «Нафтогаз України». Весною потужності заводу були атаковані ракетами російських окупантів.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»