Скандальні записи Микитася про відкати привели до свіжого держпідряду на 35 мільярдів
04.11.2022   //  

На записах, зроблених Борисом Філатовим, йшлось не тільки про будівництво метро в Дніпрі за відкат 10%. Максим Микитась також проговорився, що «недавно мы сделали так по Новодністровську, сделали такую же штуку. Ми там генподрядчики». «Наші гроші» з’ясували, що мова йде про контракти на добудову Дністровської гідроелектростанції вартістю понад 35 мільярдів гривень. 30 вересня державна компанія «Укргідроенерго» віддало їх консорціуму, до складу якого входить компанія «Метробуд», яку за словами колишніх власників представники Микитася відрейдерили три роки тому.

Минулого тижня на засіданні Вищого антикорсуду щодо затримання Микитася за пропозицію хабаря Філатову сплили подробиці корупційної схеми. Забудовник запропонував меру Дніпра схему, за якою його компанія б замінила турецького підрядника в проекті добудови метрополітену за 220 мільйонів євро. А Філатов би отримав за це 10% від ціни підряду.

Олег Татаров і Максим Микитась разом працювали в “Укрбуді”

Рекламуючи свої можливості, Микитась повідомив, що, вже була отримана попередня згода від фінансуючого проект Європейського банку розвитку і реконструкції. І засвітив свою групу підтримки – замголови Офісу президента Олега Татарова, віце-прем’єрку Ольгу Стефанішіну, представника київського офісу ЄБРР Валерія Кулішенка. Також від нього прозвучали назви компаній «Метрострой» і «Укргідропроект», які мали б виконувати підрядні роботи.

Юрист Центру протидії корупції Вадим Валько вислухав плівки з «прослушкою» цієї бесіди і оприлюднив цікаві фрагменти розмов Микитася з Філатовим.

Плівки Микитася

М.: Я больше ничего не прошу: включить моих людей в делегацию, ну с полномочиями, ну чтобы они вместе были, согласовали… Они не от Метростроя, ни в коем случае не от Метростроя. Они от всей единой команды, единой цели… Недавно мы сделали так по Новодністровську, сделали такую же штуку. Ми там генподрядчики. Рекомендовать, скажем так, ну распорягу Кабмину сделали: рекомендовать до уваги «Метробуд консорціум», групу компаній «Днепрметро». Я этим уже занялся вопросом, иду чуть на опережение.

Ф.: И кто этим будет заниматься в Кабмине?

М.: Наверное Стефанишина (йдеться про віце-прем’єрку Ольгу Стефанішину, яка раніше працювала радником у юридичній фірмі «Ілляшев та Партнери»). Я говорю с ребятами…там очень у нас. Но это как бы рекомендательная история, типа распоряжение. Но это уже рекомендательная Кабмина будет, почему это вы посоветовали «Метробуд», а не вам Микитась принес что то в мешке. Это вот, они рекомендуют, поддержка отечественного производителя. А других нету, нету с опытом, просто нету.

Про Стефінішину герої згадували ще одного разу, коли Микитась надсилав Філатову проєкт листа і повідомлення наступного змісту: «Добрий день, такое письмо попросила Стефанишина от Госукрбуда».

Валерій Кулишенко (по центру) оглядає будівництво обладання для “Укргідроенерго” на “Турбоатомі”

Також Микитась у розмовах з Філатовим розповідав про свої зв’язки у київському офісі ЄБРР:

«15 лет не проходят даром работы с Євробанком. Естественно, с киевским офисом у меня были взаимоотношения, у них там есть разделение. Я назову имя, оно между нами останется, Валера Кулишенко. Я с ним 15 лет знаком, постоянно там бок о бок, постоянно работали. Я к нему подъехал и оказалось, на мое счастье, что весь киевский офис переехал в Варшаву, а именно группа Чернобыльская осталась здесь на «хозяйстве».

Також Микитась пропонував Філатову свою людину на номінального керівника компаній зі схеми:

М.: Во-первых, меня здесь нигде нет… И не будет, ну физически. Я умею управлять из под этого… Смотрите, у меня предложение. Допустим лицом у меня выступит Костя Салий… Салий такой был замминистра транспорта, первый зам Омельченко был, Иван Салий.

Документи на зустріч із Філатовим Микитасю нібито підготували юристи з компанії «Ілляшев та Партнери», у якій раніше працювала Стефанишина. Саме цю фірму екснардеп пропонував залучити у якості юридичної підтримки для спілкування з ЄБРР.

М.: Я не просто так. У меня многие процессы обслуживает «Ильяшев и Партнери». Многие… Вот они тоже напрямую. У них было где-то 0,5%. Но формально они будут юридически, причем у них опыт хороший с ЄБРР, с Садовым у них хороший опыт с ЄБРР, они будут официально.

У Новодністровську будівництво на 35 мільярдів

«Наші гроші» подивились що ж таке відбувалось у Новодністровську, що могли мати у спільному знаменнику Микитася, «Метробуд», «Укргідропроект», уряд, монопольного підрядника, ЄБРР і Костянтина Салія. І ми знайшли велетенські контракти розміром 35,5 мільярдів гривень на будівництво Дністровської ГАЕС, розраховане на шість років. Ці два підряди державна компанія «Укргідроенерго» 30 вересня віддала Консорціуму з «Метробудом» у складі (оприлюднені у «Прозорро» тут і тут).

На ці контракти був спеціальний дозвіл Кабінету міністрів. Вони були укладені по переговорній процедурі з Консорціумом «НВО «Укргідроенергобуд», як єдино можливим виконавцем. Його найняли будувати перші гідроагрегати ще у 2011 році, тому вирішили коней на переправі не міняти.

У складі цього Консорціуму 20% належить ПАТ «Метробуд», яке Микитась згадував у розмові з Філатовим.

«Метробуд» і микитасівці

Олег Токарєв

Формально Микитася серед власників цієї компанії немає. Як він і казав Філатову «меня здесь нигде нет». Але 25% акцій компанії належить Олегу Токареву, який з недавніх пір також ж головою Наглядової ради і першим заступником гендиректора «Метробуду» та «Київметробуду».

Пряму ниточку до Микитася від Токарева дав Сергій Кияшко – це давній власник «Київметробуду». Він у 2019 році звинуватив Микитася у рейдерстві компанії:

«До цього процесу причетний ділок від житлового ринку пан Микитась… Сформувалася рейдерська група, котру очолив наш спостерігач наглядової ради, пан Токарев. Залучив кримінального авторитете «Лєшего», котрий персонально взяв участь у фізичному відмежуванні нас від учасників засідання…».

На акції протесту проти рейдерського захоплення Кияшко додав:

«Мы с Олегом Токаревым последние два года рука об руку защищали предприятие от Микитася. Сегодня же Токарев, сидя с нашим общим врагом за одним столом».

Факт рейдерства підтверджував особисто міністр юстиції Денис Малюська: «Виявляється, ще є люди, які не чули про #конце_епохі_рейдерства. Даремно».

У відповідь Токарев заперечував вхід Микитася у «Київметробуд». Керуючий партнер юридичної фірми «Ільяшев та партнери» Михайло Ільяшев повідомляв про «поширення міфів» щодо захоплення підприємства. Однак новим директором після цього НЕвходу Микитася до «Київметробуду» той став Костянтин Салій, якого Микитась на плівках Філатова сам же назвав своїм «обличчям». І на тих же плівках розповів про «Метробуд» та «Ільяшова та партнерів», де радником працювала Стефанішина, яка зараз заперечує свій зв’язок з цією справою.

«Укргідропроект» Сімов’яна

Саркіс Симов’ян

Згадане Микитасем ПрАТ «Укргідропроект» – це теж відома компанія, вона виконувала проектні роботи по Дністровській ГАЕС. Її власником є Саркіс Симов’ян. І у нього з Микитасем є ще одна лінія зв’язку.

Компанія Симов’яна «Укратоменергопроект» в 2019 році засвітилась у будівництві сховища відпрацьованого ядерного палива у Чорнобильській зоні. Це відбулось саме тоді, коли Микитася було вперше затримано по іншій корупційній справі. І тоді ДП «Центральне підприємство з поводження з радіоактивними відходами» змінило свого фаворита. Замість традиційного «Укрбудмонтажа», що був записаний на дружину Микитася, взяло підрядником іншу фірму «Спецтермомонтаж-Енерго», на субпідряді у якої і була фірма Симов’яна.

Як крадуть на будівництві Дністровської ГАЕС

Схеми розкрадань на будівництві Дністровської ГАЕС були незамислуваті і за часів Януковича:

«Розслідуванням встановлено, що службові особи ПАТ «Укргідроенерго», протягом 2010-2015 років, зловживаючи своїм службовим становищем, всупереч державним інтересам приймали участь у незаконній схемі розкрадання державних коштів, шляхом закупівель товарів, робіт та послуг у підконтрольних суб’єктів господарювання за значно завищеними цінами, серед яких ТОВ «Консорціум «НВО Укргідроенергобуд», ТОВ «ШДСУ», ТОВ «Грин Лайт», ТОВ «Будмонтажсервіс 1», ТОВ «Укренержи», ТОВ «Кабельтехпостач», які в свою чергу, з метою мінімізації податкових зобов’язань, а також легалізації, перераховували грошові кошти на рахунки низки фіктивних суб’єктів господарської діяльності, та переводили їх з безготівкової форми в готівкову», – йдеться у судовому рішенні.

…І за часів Порошенка:

«Під пильним наглядом Гройсмана «Укргідроенерго» замовило будівництво за півмільярда із неймовірно завищеним цінам… Наприклад, 5,42 млн грн. піде на щити опалубки по 2 500 грн. за квадратний метр. Ціни на опалубку для цього будівництва майже тотожні з вартістю нерухомості на вторинному ринку в районі зведення ГАЕС. Уявити непросто: один квадратний метр опалубки коштує як квадратний метр у квартирі! Хоча опалубка – це всього-на-всього кілька збитих до купи поганеньких дощок для заливки бетоном у якусь форму. Після одноразового використання викидається,  і ніхто ніколи не дізнається скільки тої опалубки було використано насправді. Ми не знаємо, що такого цінного в деревині від Консорціуму. Проте відомо, що вартість аналогічної опалубки на інших будівництвах рідко сягає навіть 250 грн за «квадрат», тобто фіксуємо «дельту» майже в 1000%», – писали «Наші гроші».

Подивимось як то буде з 35 мільярдами для Консорціуму з Микитасем, які вирішили дати вже при Зеленському.

 

Юрій Ніколов, «Наші гроші»