Інститут раку за 45 мільйонів купив томограф з захистом Фісталя завдяки «заточці»
01.11.2022   //  

«Національний інститут раку» 24 жовтня уклав угоду з фірмою «Артек Медікал Груп» на поставку томографа за 45 млн грн. При цьому анонімна фірма скаржилась на «заточки» і передбачила, яку саме модель придбають. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять багатозрізовий спіральний комп’ютерний томограф для сканування всього тіла Somatom X.Cite виробництва німецької «Siemens Healthcare». Ще в комплект входять автоматичний двохколбовий інжектор, монітор на візку, захисне та звичайне джерела безперебійного живлення, силовий розподільчий щит і рентген-захисне скло, а також захисний одяг виробництва української «Науково-виробничої компанії КРАС».

Анонімна фірма заявила, що замовник хоче купити систему із 64-рядним детектором, але не вказав це прямо. При цьому він вимагає ширину детектора по осі Z не менше 38 мм, що притаманне системам з 64-рядним детектором «Siemens Healthcare». За словами фірми, на аналогічних закупівлях середня ціна систем із 64-рядним детектором складає 20-25 млн грн і навіть менше.

Вона попросила пояснити, яка ж мінімальна кількість рядків детектора вимагається, і спитала: «Чи є достатньою і справедливою для запланованого бюджета закупівлі у 45 440 000 грн. вимога до ширини детектора – «не менше 38 мм», що визначає максимальне анатомічне покриття детектора за одне обертання гентрі в режимі аксіального сканування, а також динамічного сканування, що використовується при дослідженнях перфузії мозку (інсульти) чи при проведенні інтервенції під контролем КТ (п. 11.6 – 11.7 МТВ), в той час як на ринку системи з аналогічним ключовим параметром коштують вдвічі, а то й втричі дешевше? Також просимо аргументувати чи вважаєте Ви справедливим і прозорим, та таким, що дозволяє забезпечити економію бюджетних коштів, визначення параметрів до предмету закупівлі під конкретного виробника у даних торгах, а саме Siemens Healthcare (модель КТ – Somatom X.Cite), з надзвичайно завищеною ціною відносно ринкової середньої вартості аналогічних комп’ютерних томографів, під час воєнного стану та вкрай скрутного становища бюджету України?».

Замовник відповів, що потенційний учасник тендеру може запропонувати товар будь-якого виробника, що відповідає вимогам і має не гірші технічні характеристики, ніж визначені. Мовляв, у разі посилання на певну марку, фірму, патент, конструкцію, тип, джерело походження чи виробника «слід вважати в наявності вираз «або еквівалент».

На тендер прийшов лише «Артек Медікал Груп» саме з такою моделлю, як передбачала анонімна фірма. Він отримав підряд без конкуренції, оскільки спрощена процедура може пройти успішно навіть за одного учасника. Економія склала всього 5 тис грн, або 0,01%.

Разом з тим, прямо у ці дні відбувається тендер держпідприємства «Медичні закупівлі України». Там «Артек Медікал Груп» пропонував томограф Somatom X.Cite за 30 млн грн. Це в півтора раза дешевше за ціну для Інституту раку, але в комплектаціях є різниця. Зокрема томограф Інституту раку має робочу станцію обробки даних одночасно для двох лікарів із софтом syngo.via Auto/Routine WS SW VB60, а томограф «Медзакупівель» – для одного лікаря із софтом syngo.via CT Workplace SW VB60. По додатковому обладнанню теж є відмінності. Інститут раку вимагав джерело безперебійного живлення потужністю не менше 120 кВа та захисний одяг, а «МЗУ» – медичний принтер для друку рентгенівських знімків на плівці.

Технічні вимоги замовників на цих закупівлях також були трохи різні. Наприклад, «МЗУ» вимагало діаметр апертури гентрі не менше 78 см, а Інститут раку – від 80 см.

Порівняльна таблиця вимог «МЗУ» і Інституту раку

№ з/п Вимога МЗУ Інститут раку
1. Тип обладнання:  
1.1 Багатозрізовий спіральний комп’ютерний томограф  для сканування всього тіла людини Не менше, ніж 128 фізичних зрізів за оберт та 256 реконструйованих зрізів Не менше, ніж 128 фізичних зрізів за оберт, та не менше 256 реконструйованих зрізів
2. Гентрі  
2.1 Діаметр апертури гентрі Не менше 78 см Не менше 80 см
2.2 Мінімальний час обертання рентгенівської трубки на 360° Не більше 0,3 сек/об. Не більше 0,3 сек./об.
3. Генератор та рентгенівська трубка  
3.1 Максимальна потужність генератора Не менше 100 кВт Не менше 100 кВт
3.2 Діапазон сили струму на рентгенівській трубці
3.2.1 Мінімальна сила струму на рентгенівській трубці не більше 20 мА Не більше 10 мА
3.2.2 Максимальна сила струму на рентгенівській трубці Не менше 740 мА Не менше 1000 мА
3.3 Регуляція  напруги на трубці  в діапазонi
3.3.1 Мінімальна напруга на трубці Не більше 80 кВ Не більше 70 кВ
3.3.2 Максимальна напруга на трубці Не менше 135 кВ Не менше 150 кВ
3.4 Наявні фокусні плями Не менше 2-х фокусних плям Наявність двох фокусних плям
3.5 Теплоємність аноду рентгенівської трубки Не менше 6,8 млн теплових одиниць Не менше 10 млн теплових одиниць
3.6 Швидкість охолодження аноду рентгенівської трубки не менше 1000 тисяч теплових одиниць/хв Не менше 2000 тисячі теплових одиниць/хв.
4. Детектор  
4.1 Тип детектора Твердотільний Твердотільний
4.2 Максимальне анатомічне покриття детектора за одне обертання гентрі в режимі аксіального сканування Не менше 57,0 мм Не менше 38 мм
4.3 Максимальна кількість реконструйованих зрізів за один оберт рентгенівської трубки Не менше 256 реконструйованих зрізів Не менше 256 реконструйованих зрізів
4.4 Мінімальна товщина колімованого зрізу Не більше 0,625 мм Не більше 0,6 мм
5. Стіл пацієнта  
5.1 Моторизований привід столу Наявність Наявність
5.2 Максимальний діапазон сканування Не менше 1990 мм Не менше 1650 мм
5.3 Максимальне навантаження на стіл при точному позиціонуванні Не менше 220 кг Не менше 300 кг
6. Сканування та реконструкція зображень  
6.1 Максимальне поле огляду (FOV) реконструкції Не менше 500 мм Не менше 500 мм
6.2 Максимальна матриця реконструкції Не менше 512×512 Не менше 512×512
6.3 Максимальна  швидкість реконструкції не менше ніж 60 зображень/сек Не менше, ніж 40 зображень/сек.
7. Якість зображення, значення показників дози  
7.1 Максимальне значення високо-контрастної роздільної здатності , не менше Не менше 21,4 пар ліній / см Не менше 21 пар ліній / см
11.2 Діагональ медичного монітору, не менше 19” 24”

 

Кінцевими бенефіціарами «НВК КРАС» є Герман Фісталь, а також сини його покійного брата Володимира Фісталя – Артем Фісталь і неповнолітній Еміль Фісталь, якого в цьому статусі представляє Світлана Фісталь. Батьком Германа та Володимира Фісталів є відомий лікар і професор Еміль Фісталь, який останніми роками працював в окупованому Росією Донецьку та отримував нагороди так званої «ДНР». Герман Фісталь мав бізнес із двоюрідним братом нардепа від партії «Слуга народу» Михайла Радуцького.

Столичною «Артек Медікал Груп» володіють директорка Наталя Курашко та Руслан Стретович. За даними системи «YouControl», раніше фірма під назвою «Сарда Медтех-Україна» належала Олександру Лохманчуку і «Sаrdа Меdтесн s.r.о.» (Чехія). Свого часу «Артек Медікал Груп» використовувала номер телефону +380504416615, який також використовувала фірма «Бюро національних розробок» із групи бізнесмена Миколи Кузьми. Останній колись був помічником Сергія Пашинського і Раїси Богатирьової.

Анна Сорока, “Наші гроші”