Слідом за падінням світових цін на сталь трохи подешевшали деталі вагонних колес для «Укрзалізниці»
21.10.2022   //  

«Запорізький електровозоремонтний завод» «Укрзалізниці» 12 жовтня замовив фірмі «Рейлпром» бандажів на 9 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Чорнові бандажі для коліс рухомого складу 1060х143х98 замовили по 51 600 грн, або $1 411 за штуку. Їхнім виробником є чеська компанія «MR Wheels», яка належить іншій чеській «CE Power Industries» із холдингу бізнесмена Ярослава Стрнада.

Світові ціни на сталь

У квітні та липні «Запорізький електровозоремонтний завод» уже замовляв такі чеські бандажі іншим компаніям по такій же ціні. А в березні «Львівський локомотиворемонтний завод» замовляв іншому постачальнику бандажі виробництва польської компанії «Huta Bankova» по 44 310 грн, або $1 515. Тобто трохи дорожче в доларовому еквіваленті. З того часу ціна сталі на біржі LME впала майже вдвічі – з $644 за тонну проти нинішніх $365 за тонну.

Що ж до самої «Укрзалізниці», то великий грудневий тендер філії «Центр забезпечення виробництва» щодо бандажів на 110 млн грн відмінили улітку через вторгнення Росії.

Торік «ЦЗВ» замовляв такі бандажі в «Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод» Віктора Пінчука по 40 320 грн, або $1 491. Сталь тоді була на третину дорожчою від сьогоднішнього рівня – $488 за тонну.

Довідково:

Створений у серпні цього року дніпровський «Рейлпром» уперше взяв участь у тендері й отримав державний підряд. Його засновником і директором є киянин Владислав Глухов, який також керує дніпровським ТОВ «ОВМ Фінанс» Ірини Литвинової з Донецька. Ці дві фірми мають спільний номер телефону +38(050)-010-57-45 із фермерським господарством «Катруся 54» Катерини Куташі з Дніпропетровщини, яким керує Едуард Кравченко.

Єдиним суперником із польськими бандажами було харківське ТОВ «ТПК Промдизель» Валерія Свиридова, Сергія Горєтого, Олександра Коптєва та Олександра Ходячих.

Анна Сорока, «Наші гроші»