«Укргазвидобування» відмовилось від російського метанолу. Кримінальні досьє постачальників
19.10.2022   //  

АТ «Укргазвидобування» уклало нові щорічні угоди на поставки метанолу, який застосовується при видобутку і транспортуванні газу. Вперше постачальниками обрані компанії, які задекларували поставки з Венесуели, Трінідаду і Тобаго, Азербайджану та Євросоюзу. У попередні роки поставки були з Росії та Білорусі. Засновники нових постачальників мають дрібні кримінальні правопорушення. Старі постачальники проходять по справі щодо завищення ціни по формулі «Роттердам+» (не плутати з «вугільною справою» ДТЕК).

ТОВ «Нарні-трейд» 12 жовтня отримало підряд вартістю 92,5 млн грн. Індикативна ціна метанолу визначена у розмірі 46 249 грн/т або 1298 євро. Задекларовані поставки від виробників «Caribbean Gas Chemical Limited», «Socar», «Supermetanol  C.A».

ТОВ «Міжрегіональне якісне постачання» 10 жовтня отримало контракт вартістю 92,4 млн грн. Індикативна ціна метанолу 46 200 грн/т або 1299 євро. Виробником вказано «Miderhelm methanol vertribes», яке продає метанол з виробництва «Mitteldeutsche Erdoel-Raffinerie GmbH (MIDER)».

«Укргазвидобування» провело закупівлі без використання електронної системи «Прозорро». Контракти мають застереження щодо поставок від виробників, які знаходяться під санкціями через напад Росії на Україну.

Ціни в цих контрактах значно вищі від попередніх років, коли поставлявся метанол російського і білоруського виробництва.

Січень 2021 «AGTG SA» (Швейцарія) 281 євро, Квітень 2020 «AGTG SA» 252 євро, Квітень 2020 «Socar logistics dmcc» н/д, Кримінальне провадження, Серпень 2019 «AGTG SA» 279 євро, Серпень 2019 «Petrochemical Systems L.P.» 301 євро, Липень 2018 «AGTG SA» 420 євро, Липень 2018 «Petrochemical Systems L.P.» 395 євро, Лютий 2018  «Petrochemical Systems L.P.» 413 євро, Лютий 2018 «AGTG SA» 400 євро, Жовтень 2017 «Petrochemical Systems L.P.» 279 євро.

Попередній контракт «Укргазвидобування» у листопаді 2021 р мав індикативну ціну 450 євро/т. У 2019-2020 роках ціни були на рівні 250-300 євро. Тоді постачальником була швейцарська посередницька компанія «AGTG SA», що належить адвокату з Женеви Т’єрі Буну.

Світові ціни на газ зараз знаходяться на рівні осені 2021 року.

Ринкові котирування метанолу зараз знаходяться на рівні 2020 року.

Кримінал попередників часів Порошенка

У 2018 році закупівельні ціни «Укргазвидобування» становили 400-420 євро. Це було у півтора рази дорожче ніж у 2017 році. Тоді разом зі швейцарською фірмою постачальником була шотландська фірма «Petrochemical Systems L.P.». Її номінальною власницею є мешканка офшорного Белізу Тіффані Браун, що є однією із бенефіціарів ТОВ «Компанія з управління активами «Ізі Лайф». На цю фірму з 2011 року було записано 80% акцій ПАТ «Черкаський автобус», що раніше належало Петру Порошенку.

У свою чергу директором «Укразвидобування» у 2016-2018 роках був Олег Прохоренко. Він прийшов у держкомпанію з «McKinsey», де разом з ним працювали дружина сина Порошенка. Також див. «Укргазвидобування» платило Ахметову 2 мільйони за спонсорство поруч з зарядкою Марини Порошенко».

Економічна контррозвідка СБУ помітила ознаки злочину у діях «Укргазвидобування» по тим контрактам 2018 року. Та з 2019 року кримінальне провадження веде Головне слідче управління Нацполіції. Слідчі відмічають, що «Укргазвидобування» в контрактах з вказаними фірмами використовували прив’язку ціни до котирувань метанолу в Роттердамі.

«Очікуванні вартість продукту відповідно зазначеної формули становить 32 300 грн/тону, при цьому його реальна вартість, яку пропонують товариства резиденти України, складає близько 22 000 грн/тону. Водночас, «AGTG SA» та «Petrochemical Systems L.P.», використовуючи неефективне формування ціноутворення на метанол, під виглядом його постачання ніби то з портів Роттердама, фактично організували зазначену закупівлю метанолу в Російській Федерації (ЧАО «Метафракс», ОАО «Щекиноазот») та Республіці Білорусь (ОАО «Гродно Азот») з подальшим його відвантаженням до філій АТ «Укргазвидобування», – вказували слідчі.

Після відкриття справи у 2019 році ціни метанолу для «Укргазвидобування» повернулись на рівень 2017 року. Станом на зараз розслідування не завершене. Печерський районний суд продовжив його до 7 листопада 2022 року.

Кримінальні досьє нових постачальників

ТОВ «Міжрегіональне якісне постачання» засновано мешканцями Полтави Дмитром Шустерманом і Юлією Олепір. Раніше компанія отримувала підряди «Уктрансгазу» на поставки російського метанолу. При цьому у травні 2021 року фірма отримала контракт на поставку метанолу по ціні 29 тисяч гривень за тону на умовах DDP, або 860 євро за тону. Це було втричі дорожче від торішнього контракту «Укргазвидобування» з «AGTG SA» на поставки російського метанолу по 281 євро.

За даними системи «Youcontrol», Шустерман у 2019 році притягався судом до відповідальності за крадіжку двох пляшок пива в магазині вартістю 74 грн. Однак справа про була закрита у зв`язку з закінченням строків накладення адміністративного стягнення.

Юлія Олепір також проходила по трьом судовим справам, пов’язаним з адмінпорушеннями за ведення бухгалтерського та податкового обліку «Міжрегіонального якісного постачання». Однак ці справи теж закривались через закінчення строків накладення адміністративного стягнення.

ТОВ «Нарні-трейд» нині записане на директорку Анастасію Вачаєву з села Сіряки на Харківщині. До початку цього року власником був Олександр Порк з міста Сорокине Луганської області. Жодних державних підрядів фірма ще не мала, але була конкурентом «Міжрегіонального якісного постачання» на тендері «Укртрансгазу».

У 2021 році Олександр Порк проходив по кримінальній справі у Житомирі по ч. 4 ст. 189 КК, що передбачає вимагання, що завдало майнової шкоди в особливо великих розмірах або вчинене організованою групою, або поєднане із реальним заподіянням тяжкого тілесного ушкодження. «Нарні-трейд» вносило заставу за затриманого у розмірі 252 тис грн. На початку 2022 року це провадження вже було кваліфіковано по легшому звинуваченню ч.2 ст.125 (умисне легке тілесне пошкодження) та закрите у зв`язку з відмовою потерпілих від обвинувачення. Застава була повернута фірмі.

Після того Порк знову став фігурантом справи. 4 квітня 2022 року «близько 09,50 год в с. Стопчатів по вул. Центральній Косівського району Івано-Франківської області в громадському місці поводив себе неадекватно, виражався нецензурною лайкою, на зауваження не реагував, чим порушив громадський порядок та спокій громадян». Суд оштрафував його на 51 гривню.

Нинішнім керівником «Укргазвидобування» є Олексій Романюк. Він прийшов у держкомпанію в 2015 році, і з того часу по 2022 рік працював першим замдиректора компанії. До цього він пять років радник генерального директора «EastOne Group» Віктора Пінчука – основного постачальника труб для «Укргазвидобування» та власника газодобувних компаній «Гео Альянс».

Юрій Ніколов, «Наші гроші»