Чи є у Фрідмана українське громадянство? Урядовці відмовились відповідати нардепу
14.10.2022   //  

Державна міграційна служба України відмовилась відповідати народному депутату Олександрі Устіновій на питання про наявність українського громадянства у мільярдера Михайла Фрідмана. Про це йдеться у відповіді за підписом голови ДМС Наталі Науменко, копія якої є у розпорядженні «Наших грошей».

Олександра Устінова запитувала про наявність чи відсутність громадянства у російського олігарха для роз’яснення такого моменту. На громадян Росії санкції накладаються за одних умов, а на власників українського громадянства – за наявності інших, набагато складніших підстав (зокрема, у разі фінансування чи сприяння терористичній діяльності). Це регулюється законом України «Про санкції». Тобто якщо Фрідман має український паспорт, то це ускладнює державним органам накладення санкцій на нього.

⇒ Простими словами. Для накладення санкцій на росіянина достатньо довести, що він публічно висловлювався за напад на Україну, або платив податки у бюджет РФ, з якого фінансується армія агресора. А для санкцій на українця потрібно довести, що він веде терористичну діяльність проти України. Та зробити це в рамках кримінального провадження та за наявності доказів від правоохоронних органів. Тобто якщо у Фрідмана вже є український паспорт, то накласти на нього українські санкції набагато складніше, ніж на росіянина.

У відповідь ДМС заявила, що хоче, аби нардеп пояснила навіщо їй у її депутатській діяльності запитувані дані про громадянство Фрідмана. Та додала, що депутат мала вказати у запиті такі речі, як «відомості про базу персональних даних, стосовно якої подається запит, чи відомості про володільця чи розпорядника персональних даних».

Також ДМС вказала, що відомості про фізособу є конфіденційними, і послалась на Конституцію України та Закон України «Про інформацію».

⇒ Простими словами. Це в принципі правильно, бо поширення конфіденційної інформації про громадянина будь-якої держави не може відбуватись просто так. Але ДМС сама вказала, що розголос інформації про громадянство Фрідмана може бути лише в таких випадках як інтереси національної безпеки. А саме з нею ми і маємо справу при накладенні санкцій на росіян. Тому це досить показові петлі. Особливо враховуючи наступні обставини.

Основні активи Фрідмана та його партнерів в Україні – це «Sense Bank» (до 12 серпня називався «Альфа банк»), «Київстар», «Helsi.me», виробник «IDS Group» (вода «Моршинська», «Боржомі», «Миргородська»).

У червні очільник Нацагентства запобігання корупції Олександр Новіков в інтерв’ю «Forbes Україна» розповів, що «Михайло Фрідман консультується з українською владою стосовно того, щоб отримати українське громадянство та перереєструвати основні активи до України».

Також представник «Альфа банку» пропонував українській владі переказати в український банк 1 мільярд доларів особистих коштів Фрідмана на фінансування різних проектів. Замголови Офісу президента Ростислав Шурма не відкидав таку можливість. Але зворотною стороною такого рішення стало б те, що українська влада мусила б просити зняти з Фрідмана санкції, вже накладені на Заході, щоб він міг розморозити той мільярд для перерахування в Україні.

⇒ Простими словами. І так би склався прецедент, що Україна лобіює зняття санкцій з російського олігарха. А якби такий принцип ще й став «загальним підходом до всіх підсанкційних росіян», як казав Шурма, то це було б взагалі неймовірно – Україна просить світ зняти санкції з олігархів країни агресора прямо під час війни. Коли росіяни бомблять мирні міста, вбивають українців, та влаштовують геноцид на окупованих територіях. Це дуже непопулярна позиція в окопах ЗСУ.

Також підозрілим є ще один момент.

РНБОУ 30 вересня схвалила великий санкційний список, за даними Мінекономіки у ньому було 3600 росіян, але без вказання конкретних прізвищ. Джерела «Економічної правди» повідомили, що у тому списку мав би бути і Фрідман.

Але маємо вже 14 жовтня, а офіційного списку ніхто не бачив. Так само немає указу президента про введення в дію рішення РНБОУ. Чи не тому, що Фрідману таки дали громадянство влітку, а тепер не знають як відтанцювати? Бо пояснення затягувань, скажімо так, не дуже долуге.

«Рішення велике, підготовча робота над ним триває. В роботі 83 кілограми документів, більше 3,5 тисяч суб’єктів», – каже Замголови Офісу президента Андрій Смирнов.

Це каже той самий Смирнов, який і раніше так само пояснював піврічне затягування з поданням різних списків на підпис президенту. Як повідомляла «Економічна правда», з лютого по серпень 2022 року РНБО проголосувала за низку санкційних списків, але президент їх не затвердив, бо «вони затрималися в заступника голови ОП, юриста Андрія Смирнова, який не передав їх на підпис Зеленському».

Смирнов пояснював це «помилками в анкетних даних і транслітерації, неточностями в установочних даних щодо юридичних і фізичних осіб, пропущені слова і речення».

Тобто орфографічні помилки вже були влітку. А вже середина осені і знову якісь історії про кілограми паперових документів та підготовчу роботу.

Сподіваємся, що Офіс президента перестане тягнути список за подробиці і оприлюднить його. Наприклад, сьогодні, 14 жовтня. Це п’ятниця – традиційний день для рішень РНБОУ по нацбезпеці. І це День захисників та захисниць України. Михайло Фрідман точно не входить до їх числа.

Блог від: Юрій Ніколов