Стінгазета «Укрзалізниці»: що у Камишина надумали з скандальними закупівлями литва, скріплень і болтів?
10.10.2022   //  

«Наші гроші» перевірили що відбувається з останніми закупівлями «Укрзалізниці», які викликали питання щодо умов або цін.

 

«Укрзалізниця» у 2,5 раза задрала ціну болтів, які лежали на складі ще до вторгнення.

Тут жодних змін, договір з посередницькою «прокладкою» не розірвано, додаткової угоди про суттєве зниження ціни теж немає. За нашими підрахунками, у загальній ціні закупівлі 70 млн грн може бути до половини маржі.

 

⇒«Укрзалізниця» хоче купити рейкових скріплень на 78 мільйонів з заточкою проти українських виробників.

Як і передбачали «Наші гроші», жоден з українських виробників на тендер не подався, оскільки «Укрзалізниця» висунула антиукраїнські вимоги. «Прокладку» з випробуваним у Росії товаром після розголосу – відхилили.

Йшлось про те, аби скріплення підходили для залізниць розрахованих на швидкість руху поїздів 200 км/год. Але таких в Україні ніколи не було і нема, також нема окремих залізниць з такими швидкостями. Відтак на тендер прийшла лише одна компанія – дніпропетровське ТОВ «Трансгосп» (засновниками є Леонід Рудовський та «КУА «Аурум» з оточення Генадія Корбана). Посередницька фірма запропонувала рейкове скріплення пружне типу W-30 виробництва німецької компанії «Vossloh Fastening Systems GmbH» з їхнього заводу у Казахстані. При цьому випробування скріплень було проведено на Російській залізниці у Москві.

Зрештою «Укрзалізниця» проаналізувала заявку «Трансгоспу» та виявила у ній деякі недоліки та 7 жовтня відхилила її. Оскільки це була єдина пропозиція – тепер має бути відмінено і сам тендер з дискримінаційними вимогами.

 

«Укрзалізниця» дозволила недосвідченому дилеру Коломойського прийти за 154 мільйонами за литво.

Договір з посередницькою фірмою зрештою укладено 29 вересня на повну суму.

Тут проблема була в тому, що «Укрзалізниця» не бажала платити аванс єдиному вцілілому під час війни виробнику вагонного литва в Україні – «Кременчуцькому сталеливарному заводу» Ігоря Коломойського (другий виробник «Азовелектросталь» в Маріуполі окупанти ріжуть на брухт). Без передоплати виробник не прийшов на торги, але на них прийшла фірма «Українська Спеціалізована Логістика» з продукцією заводу Коломойського. І вона зрештою отримала контракт ціною 154 млн грн. За оцінкою «Наших грошей», в ціні угоди близько 10% становить маржа на покриття різних фінансових ризиків через відсутність передоплати.

Також «Укрзалізниця» оголосила другу закупівлю на вагонне литво – тепер на 208 млн грн.

Кременчуцький завод відразу повідомив тендерний комітет, що йому потрібна 100% передоплата та більший строк на виготовлення литва – не до кінця 2022 року як хоче УЗ, а до березня наступного року. Це повязано з завантаженістю виробництва.

«Українська спецлогістика» також висунула вимоги до УЗ. У тому числі зробити передоплату 50% та покласти залізничний тариф доставки товару та його охорони на саму «Укрзалізницю».

Чи будуть задоволені вимоги наразі невідомо. Так само невідомо чому «Укрзалізниця» опирається будь-які передоплаті навіть у час війни у відносинах з виробником. Авансування товарних поставок дозволяють собі так крупні замовники як «Медичні закупівлі України» та «Поліграфкомбінат «Україна».

Юрій Ніколов, «Наші гроші»