Кличко готує столицю до обстрілів: оголосили закупівлю пересувних дизельних котелень на 331 мільйон
23.09.2022   //  

Приклад модульної дизельної котельні

Комунальне підприємство «Київтеплоенерго» почало процедуру закупівлі транспортабельних котелень на дизельному паливі очікуваною вартістю 331 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Ці котли можна буде встановлювати у необхідних місцях для автономного опалення якихось будівель у випадку якщо російські агресори зруйнують мережі центрального опалення. Дизельне паливо убезпечить котельні від можливих перебоїв з поставками газу, які також можливі у випадку знеструмлення території.

Потрібні котли тепловою потужністю 0,6 МВт та 1,8 МВт. Баки для дизельного палива мають бути розміром 6 кубометрів для менших котлів та 12 кубів для більших. Системи автоматизації котелен повинні мати GPS-модулі для передачі координат в диспетчерський пункт.

Очікувана вартість котлів потужністю 0,6 МВт становить 4,91 млн грн за штуку, котельні на 1,8 МВт  – 12,49 млн грн.

Для різних районів Києва купують різну кількість котелень: Голосіївський – 4 (всі 0,6 МВт), Дарницький – 3 (всі 0,6 МВт), Деснянський – 4 (всі 0,6 МВт), Дніпровський – 7 (чотири по 0,6 МВт і три по 1,8 МВт), Оболонський – 6 (три по 0,6 МВт і три по 1,8 МВт), Печерський – 8 (шість по 0,6 МВт і два по 1,8 МВт), Подільський – 5 (всі 0,6 МВт), Святошинський – 7 (всі 0,6 МВт), Солом’янський – 5 (всі 0,6 МВт), Шевченківський – 6 (всі 0,6 МВт).

Умови конкурсу є дуже жорсткими, оскільки процедура закупівлі спрощена. Учасникам дається лише тиждень на уточнення у замовника різних нюансів закупівлі та вже 3 жовтня потенційні учасники торгів мають подати свої тендерні пропозиції. Після того і буде проведено аукціон.

На виготовлення котлів також небагато часу – вони мають бути у замовника вже 20 листопада.

У «Прозорро» мало даних про закупівлі транспортабельних котелень на дизелі. Відомо, що Краматорський «Центр первинної медико-санітарної допомоги № 1» у серпні купив дві блочно-транспортабельні котельні на рідкому паливі БТК(д)-120 меншої потужності 0,12 МВт по 1,45 млн грн. Постачальником було северодонецьке ТОВ «Святовіт-лтд».

Трохи більше даних про придбання газових котелень. Наприклад, комунальники Коломиї (Івано-Франківська обл) у серпні купили дві газові котельні потужністю 0,225 МВт кожна по 2,9 млн грн за штуку.

Комунальники Василькова (Київська обл) у липні купили модульну транспортабельну котельню на газу КМ-2-800-Т/гн-КОЛВІ-650 потужністю 0,76 МВт за 2,05 млн грн.