Через яких підрядників олігархи виводять гроші з обленерго
22.09.2022   //  

«Наші гроші» проаналізували закупівлі обленерго за останні чотири роки* та визначили, які фірми отримали найбільше коштів на будівництво енергомереж. За деякими лідерами тягнеться довгий шлейф із завищень цін, тендерних змов, кримінальних справ і зв’язків із замовниками.

*До вибірки потрапили договори, підписані з 1 січня 2019 року до 5 вересня 2022 року.

Група Костянтина Григоришина

Мова про «Вінницяобленерго», «Луганське енергетичне об’єднання» («ЛЕО»), «Сумиобленерго» та «Чернігівобленерго».

До трійки їхніх найбільших підрядників із робіт увійшло ТОВ «Проматом». У досліджуваний період воно натендерило у «Сумиобленерго» 576 млн грн., у «Чернігівобленерго» 141 млн грн., у «Вінницяобленерго» 117 млн грн. та у «ЛЕО» 30 млн грн. І продовжує під час війни.

Сумиобленерго купило такі трансформатори ТДН-10000/110-У1 вдвічі дорожче, ніж Чернівціобленерго

У червні «Сумиобленерго» замовило цій фірмі другу чергу будівництва підстанції «Роменська» за 82 млн грн. Кошторис включав два трансформатори ТДН-10000/110-У1 по $41,3 тис за МегаВольтАмпер, що приблизно в 2,5-3 рази дорожче ринкової ціни. Так, у серпні АТ «Чернівціобленерго» замовило два потужніші трансформатори ТДТН-16000/110-У1 по $19,4 тис за МВА. В січні «Укрзалізниця» замовила ще потужніший трансформатор для залізних доріг ТДТНЖ-40000/150-У1 по $20,4 тис за МВА. Вартість таких трансформаторів – від 10 млн грн за штуку.

У 2016 році поліція починала кримінальну справу щодо розкрадання коштів посадовцями «Полтаваобленерго» у змові із фірмами, близькими до Григоришина. У переліку фірм був і «Проматом». Йшлося саме про завищення цін на трансформатори, проте справа заглохла.

Першим засновником «Проматому» була фірма «Energy Standard Group S.A.» Григоришина. Зараз її переписали на офшори і кінцевим бенефіціаром «Проматома» значиться Дмитро Гапотій із Запоріжжя, який був контактною особою ТОВ «КОМ-Консультант». Останнє не виконує робіт, але продає переважно енергокомпаніям Григоришина різноманітні товари від паперу до вимикачів.

До трійки найбільших підрядників «Сумиобленерго» потрапила ще одна давня фірма з орбіти Григоришина – ТОВ «Енерджі Сервіс» із договорами на 88 млн грн. У 2019 році поліція починала розслідувати розтрату 24 млн грн. коштів «Сумиобленерго». Слідчі виявили, що підрядники «Енерджі Сервіс» і ТОВ «ЕДС-Інжиніринг» завищили ціни трансформаторів до $23 тис та $21,5 тис за МВА. Однак після кількох судових ухвал про вилучення документів справа не просувалась. А в 2020 році АМКУ оштрафував «Енерджі Сервіс», ТОВ «Інвестиційна компанія «Енергетичні Ресурси» і ТОВ «Енерджі Інжиніринг» за змову на тендерах обленерго Григоришина.

Ще привертає увагу тендерний новачок, який став фаворитом «Вінніцяобленерго» з угодами на 222 млн грн. Це ТОВ «Валеобуд» Владислава Гайдара, яке спеціалізується на безтраншейному прокладанні кабелів. Фірма створена в Кам’янському в 2020 році, а з 2021 року стала отримувати підряди майже виключно енергокомпаній Григоришина. В її кошторисах значні кошти йдуть на кабелі. У січні, тобто ще до початку вторгнення, кабель АПвЭгаПу-20 1х120(г)/35 для «Вінницяобленерго» обійшовся у 482 грн./м. Нині в інтернет-магазинах його можна знайти дещо дешевше – по 413 грн./м.

Цікаво, що найбільшим підрядником «Луганського обленерго» стало ТОВ «Кавер Енерджі Плюс» із далекого Львова. А в трійку по «Чернігівобленерго» увійшло франківське ТОВ «Електрополюс-ІФ», яке «НГ.Львів» пов’язували з екс-менеджментом АТ «Прикарпаттяобленерго» Суркісів.

Суркіс і Боголюбов з домішкою Медведчука

«Прикарпаттяобленерго» роздало більшість коштів на роботи двом місцевим компаніям – ПП «Альфа Енерго Груп» Марини Нагорняк (1,21 млрд грн.) і ТОВ «Новітні енергетичні програми» Михайла Горбкового (1,03 млрд грн.). Перша з них переважно отримує підряди щодо робіт для приєднання до мереж обленерго.

Ці фірми пов’язані з замовником та одна з одною. За даними «НГ.Львів», одного разу вони розіграли тендер між собою, і при цьому «Альфа Енерго Груп» орендувала у «НЕП» спецтехніку та мала офісну прописку з конкурентом за однією адресою. Також податківці підозрювали їх в ухиленні від сплати податків: «Альфа Енерго Груп» – у 2018 році, а «НЕП» – у 2015 році.

Серед підрядників «Львівобленерго» абсолютним лідером стало місцеве ПрАТ «Електро». Найбільшими акціонерами цієї компанії є директор Ярослав Тринцолин і Михайло Костак. «Наші гроші» неодноразово ловили її на завищенні цін. Наприклад, у 2020 році Львівське управління фірми отримало підряд щодо підстанції у Львові на 232 млн грн. Трансформатор ТДТН-25000/110-76 У1 обійшовся у $26,6 тис за МВА, тоді як григоришинське «Сумиобленерго» незадовго до того замовило подібний трансформатор ТДТН-25000/110 У1 на третину дешевше – по $18,8 тис за МВА.

Нібито державне «Харківобленерго»

Найбільшим підрядником АТ «Харківобленерго» виявилось ТОВ «Енергетична компанія «Енерго-Тайм». Воно загалом отримало замовлень на 339 млн грн, але левова частка припала на один минулорічний контракт поставку трансформаторів на 328 млн грн. за втричі завищеними цінами. При цьому умови торгів були такі, що черга із потенційних учасників не стояла: постачання за один робочий день, оплата через півроку, великий обсяг обладнання різних типів в одному лоті.

Власниками «ЕК «Енерго-Тайм» є директор Валентин Олександрович Козир, Роман Олександрович Козир і ТОВ «Науково виробниче підприємство Туніка», а її підписантом є Олександр Володимирович Козир. Фірмою «НВП Туніка» володіють директор Володимир Красніков, Андрій Попенака й Олександр Перепелиця. Раніше Олександр Козир керував ТОВ «Енерго-Тайм», що раніше промишляло на тендерах «Харківобленерго» тим самим.

Друге місце серед підрядників «Харківобленерго» зайняло місцеве ТОВ «Миренергоком» Олексія Артамонова та Михайла Рижка з угодами на 277 млн грн., третє – ФОП Ковач Леонід Іванович з угодами на 249 млн грн. Фірма отримує підряди майже виключно в «Харківобленерго», а підприємець – виключно в нього та «Укренерго». Ковач також володіє ТОВ «Східелектробуд», яке влітку виграло у «Проматома» тендер «Сумиобленерго».

65% акцій «Харківобленерго» належать державі в особі Фонду держмайна. Та призначені державою менеджери контролюють потоки «Харківобленерго».

Міноритарним акцінером є кіпрський «Smart Holding» позафракційного нардепа Вадима Новинського. До 2021 року міноритарним акціонером обленерго був Григоришин, але він за рішенням суду віддав свій пакет акцій Новинському.

Майже державне «Хмельницькобленерго»

Найбільшим підрядником «Хмельницькобленерго» є місцеве ПП «Вектор – А» (596 млн грн.). Воно отримує підряди майже виключно в цього обленерго і трохи в інших замовників Хмельницького і Тернополя. Фірмою володіє Андрій Кунинець, який також зареєстрований ФОПом та є (спів)засновником ПП «АМК Систем», ТОВ «Раенерджі», ТОВ «Енергоеко Поділля», ТОВ «Расолар» і ТОВ «Енергосолар Поділля».

Подекуди ціни від «Вектор-А» суттєво перевищують ринкові ціни. Наприклад, у липні цій фірмі замовили реконструкцію повітряної лінії за 124 млн грн. Провід AAsXSn 1х70 коштував 99,00 грн./м, але його можна знайти у продажу на третину дешевше – по 70,90 грн./м або взагалі за гуртовою ціною 35,50 грн./м, тобто майже втричі дешевше.

На другому місці опинилось ТОВ «Юва Енерджі» (587 млн грн.) Андрія Доманського та Юрія Кучевського з Львівщини. Воно отримує підряди майже виключно в цього обленерго і трохи в інших замовників на Львівщині та Хмельниччині. Але найцікавіше, що в лютому на виграному цією фірмою тендері «Хмельницькобленерго» згаданий провід AAsXSn 1х70 коштував 35,03 грн./м. Тобто втричі дешевше, ніж в липні від «Вектор-А».

«Хмельницькобленерго» на 70% належить державі, ще 7% має Рінат Ахметов. Із 2016 року гендиректором є Олег Козачук. «Бізнес Цензор» писав, що він був пролобійований на цю посаду Ігорем Кононенком і Дмитром Крючковим. У 2020 році почався корпоративний конфлікт: Фонд держмайна намагався замінити Козачука на Валерія Гапонова, але марно.

«Тернопільобленерго»: чужі тут не ходять

Лідерами серед підрядників «Тернопільобленерго» з величезним відривом стали дві фірми, пов’язані з обленерго. Мова про ПП «Західенергомонтаж» (895 млн грн.) Андрія Віцентия та ТОВ «Елітар» (783 млн грн.) Василя Лило. Перша з них отримує підряди виключно на роботи для приєднання до мереж обленерго, а друга – на інші. Кошториси не публікують ані там, ані там, що не дозволяє порівняти ціни з ринком.

За даними системи «YouControl», міноритарними акціонерами цього обленерго є кіпрські фірми «Larva Investments» (24,98%) та «Bikontia Enterprises» (15,10%). Їх приписують Костянтину Григоришину та Ігорю Коломойському. Однак типово «григоришинські» підрядники на тендери цього обленерго не приходять.

У липні Фонд держмайна скаржився, що не може відновити контроль над цим обленерго, в якому держава має 51% акцій. Виконувачка обов’язків голови ФДМУ Ольга Батова натякала: «Знаємо, що обленерго контролюється одним відомим олігархом, в якого там юридично немає навіть однієї акції».

Група Ріната Ахметова

У досліджувані роки «ДТЕК Дніпрообленерго», «ДТЕК Донецькі електромережі» та «ДТЕК Київські електромережі» не були в «Прозорро», а придбані у групи «VS Energy» «Одесаобленерго» і «Київобленерго» пішли звідти на межі 2019-2020 років (про російський слід у структурі власності групи «VS Energy» детально пише «Forbes.UA»).

Єдиною ахметівською енергокомпанією в «Прозорро» є «Кіровоградобленерго», яке також придбане у росіян. Його найбільшим підрядником виявилося пов’язане зі старими власниками ТОВ «Енергобудпроект-2», з яким підписали договорів на 368 млн грн. Утім, ця фірма якщо й публікує кошториси, то лише у спеціальному форматі, тому порівняти її ціни з ринковими також неможливо.

Нині засновником «Енергобудпроект-2» є Микола Куєвда, який також є засновником ТОВ «Енергобудпроект- 1». Останнє стало лідером серед підрядників «Херсонобленерго» з угодами на 211 млн грн. Раніше Куєвда володів ТОВ «Житомиренергобуд», яке увійшло в трійку лідерів по «Житомиробленерго». Обидва ці обленерго належать «VS Energy».

Анна Сорока, «Наші гроші»