Адміністратора збірної України підозрюють у відмиванні 130 млн грн для футболістів Ахметова і агентів
02.09.2022   //  

Олександр Кісткін

Бюро економічної безпеки веде кримінальне провадження про ухиляння від сплати податків та відмивання грошей в особливо великих розмірах щодо старшого адміністратора збірної України з футболу Олександра Кісткіна. Про це повідомило видання «Трибуна».

Кісткіна підозрюють в тому, що в період 2016-2020 років він занизив свій оподаткований дохід на 116 млн грн, та  проводив у «Приватбанку» і «ПУМБі» фінансові операції з безпідставного перерахування та зняття готівкових коштів на 130 млн грн з метою їх легалізації.

Слідчі вивчили рух коштів на банківських рахунках Кісткіна і виявили перелік контрагентів, з якими в основному взаємодіяв Кісткін. Це насамперед голкіпер «Шахтаря» та збірної України Андрій Пятов, ексгравець донеччан, а сьогодні головний тренер «Дніпра-1» Олександр Кучер, а також відомий футбольний агент Вадим Шаблій.

Також в списку контрагентів Кісткіна фігурують Ярослав Ракицький, Віктор Коваленко, Максим Малишев, Сергій Кривцов, Богдан Бутко, Жуніор Мораєш, Василь Кобін та Микола Матвієнко. Від них усіх на рахунки Кісткіна впродовж вказаного періоду надходили кошти.

Паралельним списком йдуть футбольні агенти. Окрім Шаблія, це Максим Дудченко, Олексій Альохін та Олександр Карпов. Також в справі фігурує дружина Шаблія Марина.

Справу у 2020 році відкрила Державна фіскальна служба, а потім передала у Бюро економічної безпеки. На запит «Трибуни» у БЕБ і Офісі генпрокурора повідомили, що дане розслідування досі триває, і оскільки воно є досудовим, його деталі не для розголошення.

БЕБ очолює Вадим Мельник. Це давній знайомий заступника голови Офісу президента Олега Татарова. Вони за часів Януковича разом брали участь у підготовці кримінально-процесуального кодексу в рамках так званої реформи Портнова.

У свою чергу Олег Татаров особисто представляв інтереси власника «Шахтаря» Ріната Ахметова в кримінальному провадженні НАБУ щодо формули «Роттердам+». Та зараз адвокати колишньої юрфірми Татарова “Креденс” продовжують захищати представників ДТЕК в судах.