Кубраков звинуватив Мінекономіки у спробі підняти акциз на автогаз
31.08.2022   //  

Олександр Кубраков та Юлія Свириденко

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков заявив, що розрахунки щодо необхідності двократного підняття акцизу на автогаз належать Міністерству економічного розвитку Юлії Свириденко. Про це він повідомив в інтерв’ю «Економічній правді».

«У пропозиції Міністерства інфраструктури передбачалося збереження ставки на газ на рівні до повномасштабного вторгнення. Однак за розрахунками Міністерства економічного розвитку потрібно було вирівняти на цьому етапі акциз для всіх видів пального, щоб не було дисбалансу на ринку», – сказав Кубраков.

Додаткових подробиць щодо обгрунтування Мінекономрозвитку він не повідомив.

Нагадаємо, до війни ставка на бензин становила 213 євро за тисячу літрів, дизпальне – 139 євро, скраплений газ – 52 євро. На початку війни акциз взагалі відмінили, щоб подорожчання палива не так сильно вдарило по споживачам. В законопроекті №7668 пронувалось повернути всі акцизи у розмірі 100 євро на тисячу літрів. Тобто знизити на дизель і бензин, та вдвічі підняти на автогаз. При цьому маржа на автогазі становить 1-2 гривні, а на дизелі і бензині – 10 гривень. Однак 30 серпня Верховна рада схвалила у першому читанні законопроект 7668-д, де акциз на автогаз становить довоєнні 52 євро, а бензин і дизель отримали зменшення до 100 євро.

Разом з тим, в інтерв’ю обговорювався рівень маржі, яку заробляють постачальники бензину та дизелю.

За словами Кубракова, в Європі рівень податкового навантаження становить від 40 до 60% від ціни літра палива, а в Україні всього 7%. З цього журналісти «ЕП» зробили висновок, що в Україну паливо постачається по 35-40 грн, а на заправках продається вже від 50 грн/л.

Таким чином маржа на дизелі і бензині може сягати 10 гривень і більше.

Під час кризи з поставками палива цієї весни неодноразово на адресу Мінекономрозвитку звучали підозри, що воно не використовує свої можливості в частині держрегулювання цін на пальне задля мінімізації маржі імпортерів.

Під час засідання робочої групи народний депутат Ярослав Железняк відмічав, що раніше поправки щодо збільшення акцизу на автогаз подавали депутати, повязані з Ігорем Коломойським. Йому належить Кременчуцький НПЗ, який випускав більшу частину бензину для потреб України, та він контролює найбільші мережі АЗС «Укртатнафти» і «Укрнафти». Однак у травні його завод розбомбили російські агресори. Відтак основними бенефіціарами занепаду автогазу можуть стати саме продавці імпортного палива. За оцінкою віце-президента ОККО Василя Даниляка, зараз найбільше цього палива в Україні продають мережі WOG, ОККО, UPG, KLO.

 

Від «Наших грошей»

Автогаз у країнах світу зазвичай має менший акциз, щоб бути більше привабливим для бідного населення, яке в основному його і використовує. Оскільки бензин і дизель це здебільшого паливо для великих потужних машин. Таким чином збільшення акцизу на автогаз робить його менш популярним і призводить до перетоку споживачів на дизельні та бензинові машини. Які і є більш бажаними клієнтами мереж АЗС через більшу у п’ять разів маржу.

Також дизель – це основний вид палива для великих вантажівок, які і наносять найбільшу шкоду дорожньому полотну. А акциз – це і є податок, з якого в основному наповнюється Дорожній фонд для асфальтування шляхів України.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»