Аудитори розкрили, з яких країн росіяни в обхід санкцій везуть картки Visa і Mastercard
23.08.2022   //  

У квітні-червні зросли темпи випуску банківських карток систем Visa та Mastercard у країнах СНД. Про це як про наслідок «карткового туризму» росіян пише «IB-BANK.ru».

Найбільший приріст зафіксовано в Киргизстані — на 39,7% порівняно з аналогічним періодом минулого року (до 1,2 млн карток). На 28% зросла кількість у Таджикистані (до 4 млн карток), на 26,2% (до 29,9 млн карток) — в Узбекистані та на 16,2% (до 2 млн карток) — у Вірменії. Найменше зросла Білорусь — 11,52% (до 17 млн ​​карток).

Пік «карткового туризму» росіян припав на квітень-травень. Тоді фінансові установи Казахстану та Узбекистану рекламували оперативне відкриття рахунків нерезидентам. Після того, як зазначила директорка відділу «форензік» аудиторсько-консалтингової компанії «Kept» Олена Петерсон, країни погіршили умови. Наприклад, у Казахстані резиденту Росії потрібно попередньо отримати місцевий ІІН (реєстраційний номер).

«Kept» — це російська аудиторсько-консалтингова компанія, що входила в міжнародну мережу «KPMG», доки та не пішла з російського ринку через напад Росії на Україну.

Нагадаємо, Visa і Mastercard пішли з Росії через її вторгнення в Україну, тому росіяни не можуть розраховуватись за кордоном, якщо там не приймають картки російської платіжної системи «Мир». Навесні російські туроператори почали пропонувати тури до «дружніх» країн для оформлення карток Visa або Mastercard у тамтешніх банках.