5 речей, які потрібно знати про провали російської розвідки перед вторгненням в Україну
19.08.2022   //  

Штаб-квартира Федеральної служби безпеки Росії у центрі Москви. (Emily Sabens/The Washington Post; AFP/Getty; iStock)

«Washington Post», Грег Міллер, Кетрін Белтон

Дослідження “Вашингтон пост” про війну розвідок в Україні, що триває кілька місяців, спирається на безліч секретних матеріалів, включаючи перехоплені повідомлення за участю російських розвідників, а також докладні інтерв’ю з високопоставленими українськими, американськими та європейськими чиновниками. Ось деякі ключові висновки:

  1. Таємний підрозділ російської служби безпеки був глибоко залучений до проваленого плану війни Кремля, запевняючи чиновників у Москві, що уряд України швидко впаде, і направляючи оперативників для встановлення маріонеткового режиму.

Підрозділ ФСБ, відомий у країні як Департамент оперативної інформації, протягом багатьох років проводив таємні операції з проникнення в українські інститути, підкуповував проросійських політиків і не дозволяв країні вийти з орбіти Москви. Незважаючи на пильну увагу до України, за словами представників західної розвідки, ФСБ або не розуміла, наскільки люто чинитиме опір Україні, або розуміла, але не могла донести таку незручну інформацію до президента Росії Володимира Путіна.

  1. Співробітники ФСБ були настільки впевнені в тому, що захоплять важелі влади у Києві, що останніми днями перед війною займалися облаштуванням житла у столиці.

Перехоплені українськими спецслужбами повідомлення показують, як співробітники ФСБ просять колег надати їм детальну інформацію про квартири та інші місця, які вони могли б використовувати як конспіративні квартири, резиденції або оперативні бази. За словами офіційних осіб, за кілька днів до того, як російські війська перетнули кордон України, інформаторам ФСБ було наказано залишити столицю, але залишити ключі від своїх будинків для російських оперативників, що прибувають.

  1. У період, що передував вторгненню, українські та західні силовики стверджують, що український відділ ФСБ зазнав значного розширення.

За словами офіційних осіб, чисельність відділу збільшилася приблизно з 30 співробітників у 2019 році до 160 напередодні вторгнення в Україну. Групам ФСБ було доручено регіони України та мережі “сплячих агентів” усередині країни. Озираючись назад, українські чиновники вважають нарощування сил раннім попередженням, що Росія закладає основу для нападу.

  1. ФСБ тісно співпрацювала з відомими соратниками і вибудувала щонайменше два проросійські уряди, які чекають на напад.

Головними союзниками ФСБ були колишній президент України Віктор Янукович, який утік до Росії у 2014 році, та Віктор Медведчук, олігарх, який став одним із лідерів головної проросійської партії України після встановлення тісних стосунків із Путіним. Янукович був у центрі групи, яка зібралася у Білорусі на початку березня і, можливо, мала намір захопити владу. Друга група за участю колишніх членів партії Януковича зібралася на території на півдні України, яку захопили на початку війни російські війська.

  1. Незважаючи на неодноразові провали, керівники ФСБ залишаються на своїх постах, а відомство перегрупувалося, направивши офіцерів на тримісячну ротацію до регіонів, окупованих російськими військами.

Американські та інші офіційні особи заявили, що вони не бачили жодних доказів того, що Путін зробив чистку у вищому керівництві російських шпигунських відомств або притягнув високопосадовців до відповідальності за дорогі прорахунки. Натомість директор ФСБ Олександр Бортніков та керівник управління по Україні Сергій Бесіда залишаються на своїх постах, контролюючи аспекти воєнних дій.

Оригінал публікації