Керівник фірми про ситуацію з металами у Калінінграді: Збуваються всі негативні прогнози
18.08.2022   //  

Витрати металообробників регіону на логістику зросли до 100% за останні три місяці, а судів на поромну лінію виявилося недостатньо для своєчасного постачання необхідної кількості металопродукції в Калінінградську область. Про це «РБК Калінінград» розповів гендиректор «Балтійського металообробного кластера» (БМК) Олег Чернов.

Оцінюючи зміни в регіональній металообробній галузі, які відбулися за останні три місяці, він зазначає, що сьогодні збуваються всі негативні прогнози, про які металообробники говорили у травні. За його словами, металообробні та будівельні підприємства регіону зіткнулися з «колосальними складнощами з логістикою».

Так, термін доставки металопрокату в область збільшується на два-три місяці, а вартість витрат на логістику зросла на 70-100%.

Металопрокат до регіону переважно постачали залізницею, тепер цей канал заблокований і, за оцінками бізнесу, надовго.

«Зберігається проблема з вагонами, але її актуальність меркне на фоні розміру запропонованих Литвою квот. Ті мізерні обсяги на транзит сортового та фасонного прокату, які були дозволені до кінця року, на даний момент виконані. Додамо сюди нервову ситуацію із «Шауляй банком». Одним словом, залізнична артерія стала непридатною для організації постачання необхідного обсягу металопрокату до Калінінградського регіону», — пояснює Олег Чернов.

Оскільки 85% металовиробів підпадає під санкції, автотранспортом через Литву можна також ввезти не більше 15% від загального обсягу.

Морський шлях, який зв’язує Калінінград із ринком Південно-Східної Азії, виявився фактично «замороженим», оскільки після 24 лютого провідні перевізники припинили виконувати контрактні зобов’язання за російськими договорами та «кинули в європейських портах вантажі, призначені для російських компаній».

«Сьогодні в тому ж таки Гданську лежать тисячі контейнерів, сплачених калінінградськими компаніями. Подолати 130 км до Калінінграда виявляється непосильним бюрократичним завданням. Польська митниця без пояснення причин блокує видачу транзитних декларацій на Росію. У результаті дехто, влітаючи «у копієчку», просто повертає оплачений товар за «бросовою» ціною назад постачальнику», — каже Чернов.

Єдиною можливістю доставити металопрокат до російського ексклаву сьогодні є поромне сполучення. Однак тут учасники БМК бачать низку серйозних недоліків, що ускладнюють роботу підприємств Калінінграда.

Так, наявних на лінії з Усть-Луги суден недостатньо для доставки всього необхідного обсягу металопрокату до Калінінграда. Крім того, доставка залізничного та автотранспорту на поромах вища, ніж сухопутна, що додає 20-30% до собівартості товару.