Авіакомпанії Росії просять легалізувати «канібалізацію» літаків
17.08.2022   //  

Російські авіакомпанії попросили Міністерство транспорту дозволити їм законно переставляти компоненти з одних літаків на інші для підтримки справності авіапарку в умовах санкцій. Про це пишуть «Известия» з посиланням на листа президента Асоціації експлуатантів повітряного транспорту (АЕВТ) Володимира Тасуна.

Сьогодні таку перестановку запчастин літаків обмежують федеральними авіаційними правилами. Зокрема, вони не передбачають можливості зняття справного компонента та його подальшого встановлення на інший літак. За словами автора листа, це йде врозріз із загальносвітовою практикою і не дає можливості гнучко керувати справністю парку літаків.

В Асоціації також пропонують дозволити переставляти комплектуючі між літаками різних авіакомпаній.

У прес-службі Мінтрансу підтвердили «Известиям», що відомство розробляє поправки до нормативних правових актів для підтримки льотної придатності цивільних повітряних суден.

Західні санкції щодо Москви, запроваджені через воєнне вторгнення в Україну, забороняють продаж літаків, запчастин та обладнання російським авіакомпаніям. Крім того, компанії – власники лайнерів, що знаходяться у російських авіакомпаній у лізингу, вимагають повернути ці літаки, анулювавши ліцензії на їхню експлуатацію. Відомо вже про декілька випадків арешту таких літаків за кордоном.