На Росії світ клином не зійшовся. Німецькі компанії після виходу з РФ отримали великий прибуток
16.08.2022   //  

Після початку широкомасштабної вторгнення РФ в Україну Daimler Truck покинув завод на Волзі, Adidas, Puma, Hugo Boss перестали постачати до РФ одяг. І справи у них пішли краще.

Про це свідчать фінансові звіти цих акціонерних товариств за 2-й квартал, іншими словами – за період з квітня по червень, коли всі вони вже перестали активно вести бізнес у Росії, повідомляє «Deutsche Welle«.

Світовий лідер на ринку вантажівок та автобусів Daimler Truck порвав з КАМАЗом через кілька днів після вторгнення. І оголосив списання активів заводу у Набережних Челнах на €220 млн. Але глобальний виторг концерну зріс на 18% до €12,1 млрд, а прибуток – навіть на 56% до €946 млн.

Таких результатів було досягнуто завдяки підвищенню цін на вантажівки, невеликому зростанню продажів, успішному розвитку сервісного бізнесу та сприятливим валютним ефектам (низькому курсу євро до долара), адже Daimler Truck широко представлений на ринках США та Азії.

Незабаром після початку війни Mercedes-Benz Group зупинив постачання автомобілів до РФ і роботу заводу в Підмосков’ї. Хоча глобальні продажі групи знизилися на 7%, виручка збільшилася також на 7% до €36,4 млрд, а прибуток – на 2%, склавши майже €3,2 млрд.

«Це здається протиріччя – машин продано менше, а фінансові показники покращилися – пояснюється тим, що Mercedes-Benz в умовах гострої нестачі напівпровідників (це проблема для всього світового автопрому) вимушено скоротила виробництво, а наявні мікрочіпи вбудовувала насамперед у найбільш дорогі моделі. І вони чудово розходилися в Європі, Північній Америці та Китаї», – пояснює «DW».

Схожі результати – зростання виручки при збуті – представили і німецькі автобудівники Volkswagen і BMW, які ще минулого року пішли тим же шляхом – вбудовувати дефіцитні чіпи переважно в дорогі моделі.

Hugo Boss на початку березня закрив у РФ понад два десятки фірмових магазинів і припинив онлайн-продаж. А незабаром після цього досяг «значного прискорення зростання виручки та прибутку», особливо в Європі та Америці: виручка зросла на 40% до €878 млн, а операційний прибуток (EBIT) – більш ніж удвічі до €100 млн. Це дозволило покрити втрату €15 млн у РФ.

А для виробника спортивного одягу та взуття Puma, що закрив у березні понад 90 фірмових магазинів у Росії, минулий квартал взагалі став найкращим тримісячним періодом в історії компанії. Квартальний виторг, збільшившись на чверть, вперше перевищив 2 млрд євро, чистий прибуток підскочив більш ніж на 73% до 84,3 млн євро.

Siemens припинив постачати в РФ потяги «Сапсан», але квартальна виручка зросла на 4% до €17,9 млрд, а портфель замовлень, що надійшли з усього світу, досяг рекордних розмірів в €99 млрд.