Кубраков заходить на прем’єрську посаду з мільярдами для шляховиків?
16.08.2022   //  

Маємо два законопроекти, які з проблемами проходять у Верховній Раді.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков повідомив про плани щодо повернення акцизу на паливо у розмірі 100 євро на 1000 літрів. Відповідний законопроект №7668 цього тижня внесено в Раду.

Якби працювала звичайна математика, то це б призвело до автоматичного подорожчання палива приблизно на 4 гривні за літр. Але спрацювала якась інша логіка і Кубраков заявив, що подорожчання якщо і буде, то «в межах похибки».

«Зараз ціна на світових ринках продовжує падати. Я сподіваюсь, що роздрібні ціни на дизель взагалі не буде змінено, а на бензин підвищення буде незначним», – розповів Кубраков.

Ось графік світових котирувань нафти, у якому Кубраков зміг розгледіти люфт для стримування цін палива:

Цілком очевидно, що вітчизняні трейдери при нинішній ціні дизелю мають достатньо маржі, щоб не додавати ще 4 гривні в літр при поверненні акцизу, який було скасовано на початку вторгнення Росії в Україну.

І фактично ця поблажливість трейдерів дозволить Кубракову не втратити обличчя перед виборцями. Бо останніми днями на Грушевського активувались чутки про його можливе призначення прем’єр-міністром замість Дениса Шмигаля. А входити на таку посаду з поганими новинами для виборців – це для нинішньої популістської влади не комільфо.

Але це другорядне. Бо чутки можуть залишитись чутками, і Шмигаль залишиться. Або прем’єром взагалі може стати заступник Єрмака Ростислав Шурма.

Друга новина у поданому в Верховну Раді урядовому законопроекті №7669. Він дуже короткий і присвячений скасуванню ще однією норми, яку було впроваджено після вторгнення Росії.

Тоді влада зрозуміла, що асфальтувати дороги під бомбами – дурне діло, і гроші потрібні для армії та підтримання стосунків з західними кредиторами. Тому і постановили, що кошти Дорожного фонду першочергово йтимуть на погашення боргових зобов’язань по держгарантіям та забезпечення потреб сектору оборони.

Але так само швидко виявилось, що грошей у Дорожньому фонді нема. Бо він наповнюється саме за рахунок акцизного податку на паливо. А його на початку вторгнення теж скасували, бо тоді ціна палива різко летіла вгору і влада на догоду виборцю йшла на все аби слабше шокувати автомобілістів. Тож у Дорожній фонд не було чому йти.

І ось тепер у разі прийняття законопроекту буде. Скасування першочерговості боргів і оборони призведе до того, що Дорожній фонд почне використовуватись за призначенням мирних часів – на дороги. У пояснювальній записці до законопроекту Кубраков так і пише:

«За інформацією служб автомобільних доріг в областях, першочергово потребують відновлення близько 65 штучних споруд протяжністю 8 750 пог. м, які сполучають між собою села, селища та міста з районними та обласними центрами та необхідні для своєчасної доставки гуманітарної допомоги та інших вантажів».

Експерт Сергій Куюн каже, що повернення акцизу принесе до Дорожнього фонду близько 3,6 мільярди гривень на місяць. Звісно це ще не обсяги «Великого будівництва», коли на асфальтування спрямовували гроші з середньою швидкістю 10 млрд грн в місяць. Але у будь-якому разі держава визначилась з приорітетами. Перші великі гроші на відновлення України спрямовують саме на дорожнє будівництво.

Нагадаємо про його головних осіб:

Криворізький бізнесмен Караманіц увійшов до вузького кола підрядників, які потрапили на зустріч з Зеленським

Знайдені будівельники, яким влада під час війни заплатила з держбюджету більше 1 мільярда гривень

*******************

16 серпня Верховна Рада почала розгляд цих законопроектів. Законопроект 7669 про приорітетність доріг набрав 229 голосів, але 7668 про акциз на паливо поки що прокотили з 218 голосами. При цьому «Слуги народу» не додали шість голосів, також між двома голосуваннями загубились три позафракційних нардепи, один з «Відновлення України» та двоє з «Довіри».

Далі буде.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»