У Калінінграді через санкції виникають складнощі з шоколадними виробами, круасанами та ірисками
14.08.2022   //  

Калінінградське видання «Клопс» поцікавився, як західні санкції вплинули на калінінградських кондитерів.

Журналісти з’ясували, що у мережі «Шарлотта» побоюються, що за кілька місяців у регіоні можуть початися складнощі з десертами на основі шоколаду: еклерами чи тортами «Прага».

«Вже зараз є проблеми з постачанням та підвищеною вартістю шоколаду. Ми працювали із європейськими виробниками. Спробували знайти альтернативу та навіть приготували кілька тортів, замінивши європейські інгредієнти. Але результат0 ні за смаком, ні за якістю не влаштував», — розповіла «Клопс» представниця мережі.

Авторка калінінградського бренду ірисок «Королівські луїзки» Марія Масальська поскаржилася на нестачу якісних вершків для приготування карамелі.

«Ті, що є в магазинах, коштують дуже дорого: за літр доведеться викласти 700 рублів (для переведення у гривні діліть приблизно на два). У постачальників ще є вершки за 350-400 рублів, але це все одно майже в півтора рази дорожче, ніж раніше. Деякі марки не дуже підходять за консистенцією», — розповіла Марія.

У мережі «Круасан-кафе» також говорять про подорожчання сировини на 15-20%. Ціни підскочили ще у квітні.

«Зараз трохи відкотилися назад, але нам довелося шукати альтернативу деяким інгредієнтам на російському ринку та змінювати логістику щодо доставки тієї європейської сировини, яку не можна замінити вітчизняною. Вершки використовуємо місцеві. А шоколад, як і раніше, привозимо із Бельгії. Наразі є проблеми з упаковкою продукції», — пояснили у «Круассані».