Понад три тисячі красноярців не можуть отримати імпортні пільгові ліки
13.08.2022   //  

Через зупинку постачання медпрепаратів західного виробництва до Росії тисячі пацієнтів у Красноярському краї не можуть отримати пільгові ліки. Найбільш гостро проблему відчувають люди із рідкісними вродженими або набутими захворюваннями.

Про це- повідомляє видання «ТВК»  з посиланням на заяву заступника Генпрокурора РФ Дмитра Демєшина.

«Ця проблема посилюється. І легше не буде. Країни Заходу закрили постачання емульсії, постачання базових препаратів на територію РФ. Багатофункціональні препарати дії для пацієнтів зі складними, орфанними захворюваннями, звичайно, буде складніше отримати», – прокоментував заступник Генпрокурора.

Проблему з дефіцитом західних медпрепаратів планують вирішувати укладанням контрактів з індійськими та китайськими фармкомпаніями, а також контролем закупівель препаратів крайовим МОЗ.

На сьогодні у регіональному МОЗ на відстроченій відпустці 580 рецептів пацієнтів, які не можуть одержати необхідні імпортні ліки протягом семи днів. Якщо пацієнт не може отримати ліки більше тижня – це порушення, яким займаються у прокуратурі.

В умовах санкцій, коли через російську агресію в Україні західні фармкомпанії пішли з ринку РФ, тисячі пацієнтів у одному лише Красноярському краї змушені змінити терапію і отримати новий рецепт.

У червні «Наші гроші» вже писали, що запаси пільгових ліків у Красноярському краї скоротилися на третину, а у найбільшому дефіциті препарати для сердечників. Також росіяни вигрібають ліки з аптек на відпочинку у Туреччині, бо там вони коштують у 5 разів дешевше.

Загалом населення країни-агресора страждає на депресію через політичні новини і наслідки економічних санкцій. «Газета.ru» з посиланням на Forbes пише, за перше півріччя 2022 року продажі антидепресантів там зросли на 81,3% у грошовому еквіваленті та на 51,7% за кількістю упаковок.