97% ВІЛ-тестів по імунному статусу в Росії виявились імпортними
13.08.2022   //  

Росія залежна від імпортних тестів на ВІЛ. Але у МОЗі Росії назвали оприлюднення цієї інформації «цілеспрямованою дискредитацією соціальної сфери». Про це пише «РБК».

Росія залежить від іноземних виробників різних тестів на ВІЛ із «недружніх» країн. Такі дані містяться в доповіді Коаліції щодо готовності до лікування (ITPC) стосовно аналізу регіональних держзакупівель засобів діагностики та моніторингу ВІЛ у 2020-2021 роках.

Частка імпортних тестів на визначення імунного статусу становить 97%, на визначення вірусного навантаження – 31%, на визначення резистентності до лікам проти ВІЛ – 72%.

У ЦНДІ епідеміології Росспоживнагляду заявили, що складнощів у виробництві наборів реагентів для визначення резистентності та вірусного навантаження немає, його можна збільшити. Але тести на резистентність роблять на аналізаторах американської «Applied Biosystems», які вимагають її ж реагентів та витратників.

«Якщо компанія припинить постачання витратних матеріалів і реагентів до Росії, виконання дослідження на лікарську стійкість буде неможливо», – йдеться у відповіді завідувача Спеціалізованого науково-дослідного відділу епідеміології та профілактики СНІД Вадима Покровського.

Найближчим часом замінити іноземні тести на ВІЛ неможливо, каже керівниця відділу моніторингу ITPCru Наталія Єгорова. Російські виробники не приділяли уваги цій галузі.