Книги у Красноярську подорожчали вдвічі, багато видавництв скоротили їх випуск до мінімуму
12.08.2022   //  

В РФ через здорожчання паперу, логістичних та друкарських послуг книги подорожчали вдвічі.

Журналісти красноярського видання «NGS24.RU» дослідили, що придбати книгу за адекватною ціною в краї стає все важче. Вони називають читання книг «елітарним мистецтвом» і прогнозують, що скоро воно стане недоступним для пересічних росіян.

«…раніше майже кожен міг знайти зайві 300 рублів та купити заняття на пару вечорів. Але, як і всі товари, з кожним днем ​​паперові видання стрімко дорожчали. Якщо минулого року, купуючи книгу в твердій палітурці за 600 рублів, ти вважав, що це дорого, то зараз це вже прийнятна ціна», – розповідає журналістка Дар’ю Дениско.

У інтернет магазинах книгу за 600 рублів можна купити тільки завдяки знижкам за передплату чи за купонами. У той же час в книжних магазинах знижок немає і за неї доведеться викласти вже 100 рублів.

Ріст вартості книг на 10-20% спостерігався весною і експерти прогнозують подальше зростання. Одна з головних причин – подорожчення паперу, перебої з його постачанням або ж повна зупинка поставок західних брендів.

Також до 50% зросла вартість друкарських послуг, тож багато видавництв або скоротили випуск книг до мінімуму, або зовсім відмовилися від нього.

Раніше «Наші гроші» писали, що через зростання цін на папір у друк дипломних робіт для студентів з Нижнього Тагілу подорожчав у 2-5 разів. У швидких Волгограда не вистачає паперу для друку електрокардіограм, а «Пошта Росії» зменшила паперові повідомлення до нечитабельності.