Фермери Саратова побоюються розорення: ціни на зерно падають, добрива дорожчають
12.08.2022   //  

Фермери з Саратовської області (РФ) скаржаться, що ціни на зерно впали у два-два з половиною рази. І майже на стільки ж через санкції зросла вартість агрохімікатів та добрив.

Як пише сайт «fn-volga.ru», якщо минулого року пшениця 4 класу коштувала 17 тисяч рублів за тону (для переведення у гривні діліть приблизно на два), у червні впала до 11 тисяч, а станом на серпень ціни взагалі обвалились до 7-8 тисяч.

Водночас запчастини до техніки і засоби захисту врожаю ростуть у ціні.

«Наприклад, 55% засобів захисту рослин виробляється у Росії. Але ці 55% до останнього грама виготовлені з імпортних діючих речовин. Їх ми зовсім не випускаємо», — зазначив президент Російської зернової спілки Аркадій Злочевський.

«Жодної заморозки цін на добрива, про яку говорили по телевізору, я не помітив. Брав навесні за ціною від 47 до 60 рублів. Благо, соняшник минулого року коштував 60 рублів за кілограм, коштом нього вирулили. Зараз при насінні за 15 рублів і зерні за 7 рублів про жодні добрива не може бути мови. Це означає ризик падіння врожайності вдвічі», – розповів саратівський фермер Олександр Жаріков.

Крім цього, найбільші міжнародні компанії, які постачали в Росію не лише насіння, а й повні технологічні ланцюжки (консультації та витратні матеріали для посіву, підживлення, боротьби зі шкідниками тощо), вже пішли з країни або згортають бізнес.

На питання, які умови створено для розвитку свого насінництва, фермер Жаріков відповів:

«Ніяких. Вчені отримують мізерну зарплатню та не мають сучасної техніки».