У Калінінграді готуються до повної заборони транзиту через Литву: «Складна буде ситуація»
11.08.2022   //  

Губернатор Калінінградської області Антон Аліханов допустив повну заборону транзиту вантажів та пасажирських поїздів через Литву після 1 вересня 2022 року. Про це пише «Руський Захід».

Литовський «Шяуляй банк», як повідомлялося раніше, має намір зупинити всі фінансові операції з Росією. При цьому через банк проходять платежі за калінінградський транзит.

«Якщо литовці виключають можливість оплати, у нас виникають складнощі з перевезенням людей. Деякі люди справді не можуть літати через здоров’я. Це гуманітарні аспекти, які виходять за межі будь-яких санкцій. Незрозуміло, як вони себе виправдовуватимуть, європейці та литовці зокрема. Це досить складна ситуація… Відсутність можливості оплачувати передбачає не закриття санкційних вантажів, їх транзиту, а повне закриття транзиту взагалі, в принципі. І тих, що з-під санкцій виключені», – сказав Алиханов на засіданні клубу «Валдай» у вівторок, 9 серпня 2022 року.

На його думку, є надія на морські перевезення. Губернатор при цьому визнав, що поки кількість судів становить лише половину від того, що потрібно у разі повного закриття транзиту литовцями.

Під час засідання клубу Аліханов також повідомив, що ліміти на перевезення частини вантажів через Литву вже практично вичерпані.