Прибуток «Євразу» Романа Абрамовича рухнув у 200 разів на фоні санкцій
11.08.2022   //  

Через санкції ЄС та ковідні обмеження, які унеможливили експорт продукції, чистий прибуток Evraz за перше півріччя 2022 року знизився до $6 млн у 2022 році, тоді як роком раніше він складав $1,2 млрд доларів.

Про це пише інформаційна агенція «Европейско-Азиатские новости».

Крім того, «Євраз» продемонстрував негативний чистий грошовий потік у розмірі мінус $59 млн, хоча в першому півріччі минулого року показник був $836 млн.

«Це стало наслідком збільшення оборотного капіталу через зростання обсягу складських запасів та дебіторську заборгованість на тлі труднощів з експортом продукції», – йдеться у повідомленні компанії.

Коментуючи підсумки першого півріччя, президент «Євразу» Олексій Іванов сказав, що додаткові складнощі також виникли через посилення курсу рубля, зниження попиту на продукцію компанії та конкуренцію на традиційних ринках.

На його думку, у першій половині 2022 року попит на сталь скоротився на тлі побоювань послаблення світової економіки і проблем, що зберігаються в глобальному ланцюжку поставок, а винен у цьому Китай, який продовжував обмеження, пов’язані з пандемією COVID-19.

«Це призвело до відкату цін на сталь із високих рівнів, що спостерігалися нещодавно, на всіх ключових ринках, зокрема, в Китаї, Європі та Індії», – зазначив Іванов.

Також у зв’язку із утрудненим  доступом до закордонного обладнання, яке сталося через санкційні обмеження, компанія переглянула терміни реалізації інвестиційних проектів, які відносяться до проектів розвитку компанії і не знаходяться в активній стадії.

Компанія Evraz Group — міжнародна вертикально-інтегрована металургійна та гірничодобувна компанія з активами у США, Канаді, Чехії, Італії, Казахстані і штаб-квартирою у Лондоні. На Уралі «Євразу» належать два великі активи – Нижньотальгільський металургійний комбінат та Качканарський ГЗК.

Згідно з розслідуванням OCCRP, «Євраз» понад 10 років співпрацював з Росгвардією, а також постачав свою продукцію заводам, які виробляють вибухівку та танки. В березні 2022 року британська влада ввела санкції проти власника 29% акцій «Євразу» бізнесмена Романа Абрамовича, а в травні Великобританія внесла металургійну компанію Evraz до санаційного списку. Рішення передбачає заморожування активів металургів у Великій Британії. Також санкції означають заборону для британських фізичних та юросіб на ведення бізнесу з компанією.

Раніше ми писали, що на початку червня холдинг Evraz Group заявив про погіршення економічної ситуації і зупинку масового набору персоналу.