Після початку війни шахраї в РФ удвічі збільшили кількість фінансових пірамід
11.08.2022   //  

Намагаючись врятувати фінансові накопичення від інфляції, люди в РФ все частіше втрачають гроші в сумнівних проектах.

Про небезпеку та шалений розвиток фінансових шахрайських схем, спровокованих війною Росії в Україні, йшла мова у подкасті «Дима, чо происхоит?» на сайті 66.RU.

Чому після 24 лютого в Росії побільшало фінансових шахраїв, розповів голова Федерального фонду захисту прав вкладників та акціонерів Марат Сафіулін.

За даними Центробанку Росії з лютого по квітень кількість нових фінансових пірамід збільшилася майже в два рази.

Такий сплеск активності має свої причини – з настанням важких часів приходить чергова хвиля фінансових шахрайств. Економічна криза, відсутність чітких перспектив та масова розгубленість провокують появу фінансових пірамід. Люди в стресовій ситуації набагато частіше відкликаються на пропозиції шахраїв, бо прагнуть швидких грошей та прибутку.

Марат Сафіулін пояснив, що для будівельників фінансових пірамід економічні потрясіння – це нові можливості, якими ті вміло користуються. Тому саме шахраї швидше за всіх зорієнтувалися та адаптувалися к «новим реаліям» російської економіки. «Пірамідники» запропонували бізнесу та звичайним росіянам врятувати їхні гроші від інфляції. А ті, під впливом стресу та шоку останніх місяців, який послабив психологічний захист майбутніх жертв, довірилися аферистам.

«Спецоперація (насправді – війна) і санкційні обмеження, що послідували за нею, породили у світі фінансів ідеальний шторм, на який ніхто не очікував, – розповів економіст. – Майже кожного дня з’являлися нові обмеження у русі капіталів, у валютних операціях, блокування активів за кордоном, секторальні та індивідуальні санкції проти певних наших фінансових інститутів. Звичний для російських сімей фінансовий світ зруйнувався. Люди втратили можливість розпоряджатися активами, які ще кілька місяців тому здавалися надійними. Вдруге за останні роки росіяни зазнали тривалого і сильного психологічного стресу, пов’язаного з їхніми життєвими планами».

До класичних та традиційних вже фінансових пірамідних схем масово додаються короткотривалі інтернет-проекти, які за допомогою дистанційних методів обробки залучають нових і нових жертв.

«Онлайн значно здешевив пірамідальні проекти та, як наслідок, скоротив їхній життєвий цикл. Засновники намагаються швидко зібрати гроші та закрити проект, щоб не привертати увагу Центробанку та поліції. Сьогодні фінансову аферу провертають за два-три місяці. Це вже не класичні піраміди, де одні вкладники одержують дивіденди за рахунок інших, а скоріше заробіток на інвесторах першого рівня. Змінився спосіб комунікацій. Як тільки нагляд за рекламою посилили, організатори афер перейшли від оголошень у друкованих ЗМІ до просування в інтернеті, а коли Банк Росії налагодив моніторинг інтернет-ресурсів, вони все частіше обмежуються соцмережами та телефонними дзвінками» – пояснив експерт.

Раніше ми писали, що в Росії на третину побільшало сайтів, які розводять росіян на «доставці» товарів із-за кордону.