Найбільший виробник танків в РФ вже зіштовхнувся з дефіцитом запчастин. Поки що для виробництва вагонів
11.08.2022   //  

«Уралвагонзавод» у Нижньому Тагілі (Свердловська обл, РФ) знизив випуск вагонів через дефіцит касетних підшипників, які виробляли тільки підприємці, що пішли з країни через санкції. На сьогоднішній день аналогів цим запчастинам так і не створили.

Про це повідомляє видання TagilCity.ru з посиланням на РБК.

«Уралвагонзаводу» – найбільше підприємство Росії, що займається розробкою та виробництвом військової техніки, дорожньо-будівельних машин та залізничних вагонів.

Через санкції, введені Евросоюзом, на підприємстві виникли проблеми з поставками касетних підшипників для виготовлення вагонів. Всі три російські постачальники УВЗ – імпортозалежні партнерства або філії компаній зі США та Швеції. У березні почалися затримки відвантажень, згодом товарні запаси добігли кінця. Аналогів імпортним виробництвам досі не створили.

Цю інформацію озвучили дослідники Центру стратегічних розробок (ЦСР) в рамках доповіді «Ризики 2022: містоутворюючі організації та мономіста».

Загалом, як пояснили дослідники, від санкцій постраждала кожна третя містоутворююча організація Росії. Санкції західних країн безпосередньо чи опосередковано вплинули на 134 містоутворюючі підприємства РФ, поставивши під загрозу понад 550 000 осіб, які були забезпечені робочими місцями.

Так, ще з березня 2022 року частина співробітників «Уралвагонзаводу», зайнята у вагонозбірному виробництві, була відправлена у вимушені відпустки із збереженням 2/3 зарплати. На заводі пояснили, що призупинення виробництва сталось через переналагодження конвеєра для виробництва продукції.

Відмітимо, що корпорація «Уралвагонзавод» – це також одне з найбільших танкобудівних підприємств, на якому працюють близько 30 000 осіб. Фактично це єдиний виробник танків у РФ. Він модернізує танки російської армії, виробляє як Т-34, Т-90, так і нові моделі танків «Армата» та «Прорив», а також складає вогнемети «Сонцепек». У рунеті корпорація «Уралвагонзавод» здобула славу «улюбленого заводу Путіна».

Підприємство, що працює на війну, потрапило під санкції ще з 2014 року. Роспропаганда називала обмеження стимулом прискорити імпортозаміщення, але забезпечувати танковий завод іноземним устаткуванням та матеріалами почали через «схеми». Тому навіть мирне вагонозбірне виробництво на УВЗ почало занепадати. Санкції 2022 року лише прискорили цей процес.

Раніше ми писали, що через санкції залишився без експортних замовлень найбільший металургійний комбінат Росії.