У Калінінграді через санкції виникли проблеми з аналізами для ВІЛ-хворих
07.08.2022   //  

У Калінінградській області через проблеми з логістикою виникли труднощі зі складанням аналізів на імунний статус для пацієнтів з ВІЛ-інфекцією — у регіоні немає необхідної кількості тест-систем для їх проведення.

Як пише «РБК Калінінград», про це повідомляє рух «Пацієнтський контроль» у своїх соцмережах, інформацію підтвердили у регіональному Центрі з профілактики та боротьби зі СНІДом обласної інфекційної лікарні.

Зазначається, що аналізи тепер можна буде здати не раніше осені.

«Ситуація, що склалася, пояснюється лікарями дуже просто — проблеми з логістикою через санкції. Місцеві активісти повідомили, що звернулися по роз’яснення до головного лікаря, який у свою чергу заявив: «Аукціони пройшли, тест-системи закуплені, але проблеми з доставкою», — сказано в повідомленні «Пацієнтського контролю».

Керівник Центру з профілактики та боротьби зі СНІДом та інфекційними захворюваннями обласної інфекційної лікарні Микола Черкес у розмові з «РБК Калінінград» підтвердив, що минулого тижня у регіоні виникли складнощі з постачанням тест-систем із США. За його словами, раніше таких проблем не виникало.

«Це закордонні постачання, якась затримка йде. У нас є (тест-системи) у певній кількості для вагітних, маленьких дітей, але у широкому плані ми поки що не можемо їх використовувати. Коли виявляється людина із ВІЛ-інфекцією, їй потрібно визначити статус, щоб знати, проводити профілактику туберкульозу чи ні. Якщо він менший за 350 клітин, ми проводимо хіміопрофілактику туберкульозу. Але зараз ми перебуватимемо у невіданні. Ми призначатимемо терапію, контролюватимемо вірусне навантаження, але імунний статус зможемо перевірити тільки у вересні. Це не дуже добре», – пояснив фахівець.

За його словами, поки що альтернативу американським тест-системам знайти не можуть.

За даними «РБК», Росія залежить від іноземних виробників різних тестів на ВІЛ. Частка імпортних тестів визначення імунного статусу становить 97%.