У Башкірії зупинилось багато пивних магазинів, бо газ для розливу подорожчав у 3-6 разів
06.08.2022   //  

Підприємці в Башкортостані жаліються на нестачу вуглекислоти для розливу напоїв. Ціни зросли у 3-6 разів, багато пивних магазинів зупинились. Про це повідомляє «Комерсант».

Представники малого та середнього бізнесу у сфері громадського харчування заявили про дефіцит вуглекислого газу, який потрібен для розливу пива, квасу та лимонаду в барах, ресторанах і пабах. За їхніми словами, ціни на балони з вуглекислотою за другий тиждень липня зросли втричі-вшестеро, роботу зупинили багато точок продажу розливного пива.

За словами власника ресторанів «Сировар Ловков» та «EVA» Владислава Ловкова з Уфи, запасів їм вистачить на два-чотири тижні. Він каже:

«Для того, щоб ми могли наливати розливне пиво, потрібен балон вуглекислоти. Це стосується 95% всіх сортів пива (деякі сорти потребують азоту). Відсутність вуглекислоти спричинить повну зупинку продажів розливного пива в барах, ресторанах та інших точках. Через те, що Росія перестала постачати до недружніх країн добрива, стали великі заводи. Вуглекислота утворювалася як побічний продукт за її виробництва. Наразі наші постачальники вирішують питання, як налагодити закупівлю вуглекислоти. Ніхто не знає, що буде далі».

В «Уфімських натуральних напоях» (виготовляє безалкогольні напої, належить Аліні Бондаренко та Руслану Нурісламову) проблему підтвердили. Там повідомили:

«На Уфу залишилося лише 20 т вуглекислоти. За один балон просять 4 тис рублів. Раніше один балон коштував 600 рублів (для переведення цін у гривні діліть приблизно на два). Ми б’ємо на сполох, куди нам звертатися і що робити. Найближча точка продажу розташовується в Омську, але там ціни ще вищі».

Тобто ціна зросла вшестеро.

Представник приватної пивоварні «Твердохлібофф» розповів:

«Ціни – просто космос. Раніше ми брали балон за 950 рублів із доставкою, на сьогодні балон самовивозом коштує 3 тис рублів».

Тобто ціна зросла втричі. За його словами, запасів підприємства вистачить на тиждень. Деякі точки продажу розливного пива вже перестали працювати.

За прогнозами учасників ринку, ціни на кінцеву продукцію можуть піднятися на 3-5%.

В уфімському «ГазРесурс» сказали, що купують вуглекислоту на заводі в Єкатеринбурзі, проте зараз у компанії харчової вуглекислоти немає. Директор екатеринбурзького ЗАТ «Уралдіоксид» Михайло Шаравйов (виробляє рідку і тверду вуглекислоту) припустив, що дефіцит вуглекислого газу міг виникнути через скорочення в Росії виробництва добрив, внаслідок чого продукція уральського заводу почала користуватися підвищеним попитом.

Нагадаємо, через санкції, що спричинили закриття заводів з виробництва міндобрив та ускладнили логістику, у Волгограді виник дефіцит вуглекислоти, ціни зросли вшестеро.