ВАКС дозволив Януковичу і далі затягувати справу «Межигір’я» через карусель з адвокатами
01.08.2022   //  

Призначення керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури вселило надію, що після дворічної паузи життя налагодиться. Колишній детектив НАБУ Олександр Клименко має як ніхто інший розуміти роль САП у провалах та затягуваннях розслідувань. І на цьому дуже випукло прорізались старі хворі системи правосуддя, з якими НАБУ і САП неминуче зіткнуться у своїй роботі.

1 серпня Вищий антикорупційний суд не захотів обмежувати Януковичам та їх адвокатам строк ознайомлення з матеріалами справи щодо привласнення «Межигір’я». Ви ще пам’ятаєте коли було те «Межигір’я» вкрадене у держави, та коли був Майдан, що викинув Януковичів за кордон? А справа досі тягнеться. Бо Януковичі постійно змінювали адвокатів, і нові щоразу починали читати все заново.

Цього разу адвокатськими проблемами Януковичів проникся суддя ВАКС Олег Федоров, сам колишній адвокат. Як повідомив «Центр протидії корупції», у цій справі все вказує на системне затягування сторони захисту, адже про завершення розслідування НАБУ і САП повідомили ще у грудні 2021 року. За 7 місяців захист так і не зміг ознайомитися із матеріалами справи. За цей час у Януковичів тричі змінювалися адвокати.

Спершу їх захищали адвоктати об’єднання «Averlex», але наприкінці квітня їх договір з клієнтами припинив свою дію. Далі Януковичам призначили безоплатних захисників Іщенка і Щетніцького. Останні декілька разів приходили до НАБУ, щоб знайомитися зі справою, але потім їх повноваження припинили.

Виявилося, що Олександр Янукович ще 24 січня підписав договір із адвокатом Тесленком, який наразі ознайомився із 146 томами справи із 151. Януковича-старшого ж тепер захищає адвокат Сініченко, який надав суду договір від 20.07.2022. Щоправда укладений він не із самим Януковичем, а з адвокатським об’єднанням Байдика О.А. (яке нібито діє в інтересах Януковича).

Найцікавіше те, що нові адвокати Януковичів нібито підтримують контакт з Віктором Януковичем. Якого Кремль на початку свого невдалого бліцкригу планував «новим президентом України».