Кому донецькі шляховики злили 28 мільйонів за ремонт доріг у розпал боїв?
29.07.2022   //  

Донецька служба автодоріг за один тиждень перерахувала 28 мільйонів гривень фірмі «Юніотрансбілдінг» за експлуатаційне утримання доріг, свідчать дані «Spending».

Жодних подробиць щодо об’єктів, за ремонт яких фірма отримала гроші – немає. Відомо лише, що проплати відбулись у період з 9 червня по 5 липня, коли в Донецькій області йшли активні бої.

У «Прозорро» немає жодних даних про контракти між Донецькою САД і та цією фірмою. Натомість у державних шляховиків є низка діючих контрактів з «Донецьким облавтодором» на утримання місцевих доріг. І по одному з них у червні навіть були проплати на 1,2 млн грн, тобто на значно меншу суму, ніж виплати «Юніотрансбілдінгу».

При цьому Донецька САД як юридична особа з лютого 2022 року знаходиться в стані припинення, її керівником значиться Дмитро Тютюнник.

«Юніотрансбілдінг» зі статутним капіталом 10 тисяч гривень не є крупною та відомою фірмою. В 2017 році вона мала низку дрібних підрядів на ремонт вулиць у Рівному  на загальну суму 1 млн грн. По результатами тих підрядів місцеві податківці звинуватили Комунальне Рівненське шляхово-експлуатаційне управління автомобільних доріг у «нереальності проведення господарських операцій» з «Юніотрансбілдінгом». Що призвело до заниження податку на прибуток та завищення податкового кредиту через відсутність у фірми необхідних матеріальних, трудових та інших ресурсів.

Рівненські комунальники оскаржили рішення податківців в суді, однак у подальшому про будь-які тендерні підряди фірми було невідомо аж до літа 2022 року, коли вона почала отримувати гроші у фронтовій Донецькій області.

ТОВ «Юніотрансбілдінг» було засноване у 2016 році, і з того часу у фірми кілька разів повністю змінювався склад засновників та керівників. Зараз засновником є такий собі Володимир Богданчук, а керівником Тарас Ключка, відомий як засновник Громадської організації «Всеукраїнська ліга інженерів «Стратегічні проекти».

Також Ключка відомий як співзасновник ТОВ «Укр-Транс-Буд». У цій фірмі складна структура власності, її засновниками є фірми «Віст маркет сро» (Чехія) та ТОВ «ВКФ «Картель-люкс». А остаточними бенефіціарами «Укр-транс-буду» вказані його партнером є киянин Володимир Ящук.

Також фірма «Юніотрансбілдінг» регулярно змінювала свою прописку – була у Києві, Дніпрі, Мирнограді Донецької області.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»