«The Wall street journal» опублікував скандальну історію про те, як українська влада відібрала $123 млн у американця
28.07.2022   //  

Коротко суть. Інвестиційний фонд «VR Capital» американця Річарда Дейтца ще за часів Порошенка викупив кредити «Укрзалізниці» в «Промінвестбанку». Той банк тоді належав росіянам. Після приходу до влади Зеленського цей борг так би мовити «простили» – вирішили не повертати. В судах американець щось вигравав, щось програвав. У січні вони дійшли згоди щодо мирової – виплата $123 млн боргу з урахуванням незначного відсотка за інфляцію. Але потім почалась війна, і держава конфіскувала ці активи. «VR» намагався оскаржити справу в Конституційному суді, але той сказав, що вони спізнились з позовом. Хоча сам суд на час війни просто закритий.

В результаті читачі «The Wall street journal» 28 липня прочитали статтю з нагадуванням, що Україна посідає друге місце в Європі за рівнем корупції після Росії, і отакою цитатою американського інвестора Річарда Дейца:

«Колись війна закінчиться, і вся увага буде зосереджена на відновленні України. В інвесторів буде багато доброї волі та бажання брати участь, але цього може виявитися недостатньо, якщо врахувати історію порушень верховенства закону з боку держави».

Далі – автопереклад статті Анни Хірштейн.

Лондонський хедж-фонд хоче повернути свої гроші з України

Річард Дейтц розглядає свій випадок як випробування не лише для себе як інвестора, а й для України

Україна бореться за своє виживання і відчайдушно потребує грошей, але це не заважає керуючому лондонським хедж-фондом Річарду Дейтцу вимагати повернення грошей, вкладених у невдалу інвестицію.

Фонд VR Capital пана Дейтца має довгу історію заробляння грошей у країнах, що переживають потрясіння. 2019 року його фонд заплатив 123 мільйони доларів за купівлю проблемних кредитів, виданих державною компанією «Українські залізниці», сподіваючись, що їм вдасться домовитися про погашення та отримати двозначний прибуток. Але у травні український уряд конфіскував ці інвестиції в рамках своєї кампанії щодо націоналізації російських активів у межах своїх кордонів.

Справа в тому, що ні пан Дейтц, ні активи не є російськими.

Борг, який купив пан Дейтц, знаходиться в українській філії російського банку, захопленого Києвом (Промінвестабанк). За словами юрисконсульта VR, цей крок є останнім у серії кроків України, спрямованих на те, щоб завадити інвестиціям.

Пан Дейтц розглядає свою справу як випробування не лише для себе як інвестора, а й для України. Задовго до того, як увесь світ прийшов на допомогу Україні, ця країна була підступним місцем для бізнесу. У ній була непередбачувана правова система, сильна участь держави в економіці та низькі показники у рейтингах прозорості та корупції.

«Колись війна закінчиться, і вся увага буде зосереджена на відновленні України. В інвесторів буде багато доброї волі та бажання брати участь, але цього може виявитися недостатньо, якщо врахувати історію порушень верховенства закону з боку держави», – сказав Дейтц. «Чи може леопард змінити свої плями?»

Його позиція контрастує з іншими на Уолл-стріт. Минулого тижня Україна попросила власників облігацій, в основному західних керуючих фондами, відкласти виплати більш ніж за 20 мільярдів доларів непогашеного боргу. «BlackRock Inc.» та «Fidelity International Ltd.» підтримують відстрочку, згідно із заявою Міністерства фінансів України.

На конференції з відновлення України, що відбулася в липні в Лугано, Швейцарія, країна заявила, що їй буде потрібно 100 мільярдів доларів на відновлення, включаючи нові школи, дороги та лікарні. Це на додаток до майже 54 мільярдів доларів, уже виділених США на допомогу у військових діях.

Минулого місяця нинішні та колишні американські чиновники попередили, що необхідно зробити більше для того, щоб пожертвована зброя та гроші не були перенаправлені, вкрадені чи використані не за призначенням. Чиновники Європейського Союзу також стурбовані тим, що кошти донорів можуть бути присвоєні, і комітет розробляє систему стримувань та противаг, щоб спробувати проконтролювати це, за словами людини, знайомої з ініціативою.

«Наш національний інтерес – допомогти Україні перемогти Росію. Але, безумовно, коли війна закінчиться і відновлення стане завданням номер один, це питання набуде ще більшого значення», – сказав Джон Хербст, колишній посол США в Україні.

Олег Устенко, економічний радник президента Володимира Зеленського, сказав, що уряд не мав іншого вибору, окрім як конфіскувати активи банківського холдингу VR.

«Було надзвичайно важливо обмежити вплив Росії на українську економіку», – сказав пан Устенко. «Крім того, на думку українських громадян, практично неможливо, щоби хтось із Росії вів бізнес в Україні після вторгнення».

Київ, за його словами, не використовує активів банків для фінансування війни.

Г-н Дейтц – ветеран непередбачуваних ринків, що розвиваються. У 1990-х роках він навчався в Москві і став одним із засновників інвестиційного банку «Ренесанс Капітал», що належить мільярдеру Михайлу Прохорову.

Пізніше він створив компанію «VR Capital», яка дешево скуповувала російські активи під час фінансової кризи 1998 року, коли рубль впав, а уряд оголосив дефолт власникам місцевих облігацій.

VR купив суверенний борг Аргентини після дефолту в 2001 році і брав участь у його реструктуризації, під час якої інвестиційні компанії зіткнулися з міністерством економіки країни. Він робив гроші, торгуючи грецькими облігаціями та акціями банків під час боргової кризи в єврозоні, та фінансово підтримував арбітраж ірландської газової компанії проти уряду Нігерії. Присуджена сума в 10 мільярдів доларів становила понад 2% валового внутрішнього продукту країни на той час і більш ніж удесятеро перевищила національний бюджет охорони здоров’я. Нігерія досі намагається скасувати це рішення.

В Україні компанія VR купила портфель кредитів Української залізниці у Промінвестбанку, київської філії російського кредитора “Внешэкономбанка”. Кредити були незабезпеченими, тобто не мали застави.

Коли VR Capital спробував реструктурувати борг, керівництво залізниці не пішло на співпрацю, кажуть керівники фонду. Інвестиції стали ставкою на виграш справи в українських судах.

Це була ризикована пропозиція. Згідно з індексом Transparency International за 2021 рік, Україна посідає друге місце в Європі за рівнем корупції після Росії.

Згідно з юридичними документами, вивченими The Wall Street Journal, хедж-фонд подав позов проти залізниці в рамках справи, яка торік дійшла місцевого Верховного суду. Суд шість разів виносив рішення на користь VR Capital, внаслідок чого, на думку VR, було ухвалено остаточні рішення. Але потім у тому самому суді було призначено окремий розгляд.

За словами інвесторів, «VR Capital» та її адвокати не були проінформовані про дату суду 21 грудня і дізналися про неї лише з календаря на сайті за кілька днів до цього. На запитання щодо причин цього адміністрація суду відповіла, що у них закінчилися поштові марки, і вони не змогли надіслати документи поштою. Верховний суд України не відповів на прохання про коментар.

Справу розглядав новий суддя, який виніс рішення проти VR Capital, анулювавши договір купівлі-продажу кредитів, внаслідок чого право власності на кредити перейшло назад до Промінвестбанку.

Українські залізниці стверджували, що угода «VR Capital» щодо купівлі кредитів у «Промінвестбанку» «була укладена із суттєвими юридичними вадами, які надають позичальнику суттєвому фінансовому ризику у разі укладання угоди про реструктуризацію», – сказав Іван Юрик, фінансовий директор Українських залізниць , у письмовій відповіді на запитання. Він відмовився від подальших подробиць.

Після рішення суду «VR Capital» та керівники залізниці повернулися за стіл переговорів, до яких приєднався урядовець з адміністрації президента, згідно з календарним запрошенням на зустріч, з яким ознайомився журнал.

У січні вони дійшли згоди. «VR Capital» отримає 123 мільйони доларів, що відповідає початковій сумі, сплаченій за кредити, плюс невелику суму відсотків. Ця сума не дотягувала майже 300 мільйонів доларів, які, на думку інвестора, йому належали за нараховані штрафи за прострочення платежів і судові витрати.

Виплату було заплановано на початок березня. Російські війська перетнули кордон 24 лютого. Український уряд націоналізував банк, у якому зберігалися кредити, зробивши його новим власником. Українські залізниці та їхня мережа з більш ніж 14 000 миль колій стали центральним пунктом війни, оскільки обидві сторони використовували поїзди для перевезення матеріальних засобів та військ.

Незважаючи на це, VR Capital продовжує боротися за повернення своїх грошей, посилаючись на відповідальність перед своїми інвесторами. У червні адвокати VR спробували передати справу до Конституційного суду України. Їм відповіли, що вони не подали вчасно позов, хоча суд був тимчасово закритий через війну.

«Розгортання угоди, що не дивно, так і не відбулося», – сказав Дейтц.

Оригінал статті