Як картковий будинок: у Росії рухнув ринок картону і вторсировини
22.07.2022   //  

Унаслідок 5-го пакета санкцій Євросоюзу Росія отримала обмеження щодо експорту та імпорту паперу, картону й целюлози. На ринку упаковок спостерігається ефект карткового будинку: через надлишок виробництва ціни на товар впали, слідом рухнула вартість вторсировини та об’єми здачі макулатури.

Як пише казанське медіа «Бизнес. Онлайн», у Татарстані паперові фабрики констатують зниження попиту на продукцію на 20%, відтак мають мінімальну рентабельність. Санкції викликали труднощі з логістикою, а міцний рубль і відключення від SWIFT остаточно поклали край експорту. На ринок Росії надходить дешева сировина для гофроупаковки, обвалюючи ціни.

У татарстанського ТОВ «Фабрика картону» оборот останніми місяцями скоротився на 25–30%, а виробництво впало на 20%.

«У центральних регіонах було зосереджено багато виробництв іноземних компаній, які вирішили піти з російського ринку. Це призвело до зниження попиту на упаковку та початку цінових воєн. В результаті виробництво гофроупаковки на низці підприємств доходить до мінімальної рентабельності», – розповіла Фарида Хусаїнова, керівниця відділу продажу та маркетингу картонно-паперового комбінату з Набережних Човнів, що у Татарстані.

«Місяць тому лист гофрокартону коштував 73 рублі, зараз – 61 рубль (для переведення у гривні діліть приблизно на три)», – навів приклад зниження цін директор ТОВ «Кам-Упак» Владислав Хлистов.

Усі види коробок подешевшали вдвічі. Наочний приклад: коробка під піцу, яка раніше коштувала 18 рублів, зараз оцінюється у 9,5 рубля.

У прийомниках макулатури, які здійснюють первинну обробку вторсировини, значно впали ціни. Казанське підприємство «Бістроф» зараз приймає картон по 4,5 рубля за кг, хоча півроку тому ціна була 15 рублів. У «Екології Поволжя» вартість з початку року знизилася на 55% до 4 рублів за 1 кг картону.

Люди стали приносити менше макулатури.

«Багато хто говорить: „Я за таку ціну не повезу! Їздити дорожче буде”», – зазначив директор «Екології Поволжя».