Російська наука рухається до катастрофи: жодні «прилади з Китаю» ситуацію не виправлять
21.07.2022   //  

Російські вчені стають все більш ізольованими від решти наукового світу. Доктор хімічних наук, член-кореспондент РАН та професор університету Північної Кароліни (США) Олександр Кабанов виділив в інтерв’ю «Сибір.Реалії» щонайменше три «кільця ізоляції» російської науки. Жодні поставки по схемі «імпортозаміщення», за його словами, ситуацію не врятують.

«Ізоляція відбувається, по-перше, через економічний вплив санкцій, накладених на Росію. По-друге, через політичні обмеження на контакти з російськими установами в багатьох країнах. По-третє, через небажання деяких західних учених контактувати з представниками країни, яка сьогодні викликає своїми діями загальне обурення», – зазначив Кабанов, який виїхав із Росії ще у 1994 році, однак продовжував брати участь у наукових проектах в РФ. За версією Clarivate Anslytics Кабанов є одним із найвпливовіших вчених світу.

Кабанов пояснює, що вже сьогодні російські вчені мають проблеми з публікацією своїх статей за кордоном, з участю в міжнародних конференціях та іншими науковими контактами. Ще один системний удар завдає припинення підписки та відходу з країни компаній, які надають доступ до публікаційних баз даних. За його словами, це посилює випадання російської науки зі світового потоку інформації та міжнародного публікаційного процесу.

«Але це лише перше «кільце» ізоляції російської науки. Друге кільце пов’язане із припиненням міжнародного наукового співробітництва. У світі неможливо проводити дослідження поодинці. Для будь-якої країни, тим паче для відсталої у науковому відношенні Росії, співробітництво вчених життєво необхідне для розвитку. Звичайно, за нинішніх умов така співпраця стає практично неможливою», – зазначив він і додав, що Росія виробляє дуже обмежений обсяг наукової продукції, що не перевищує близько 2% від світової.

Зрештою, вказує науковець, останнє, і, мабуть, найжорсткіше та найтвердіше кільце для більшості наукових дисциплін – це відставання в технологіях самих наукових досліджень.

«В останні десятиліття у світі відбулася революція у технологіях досліджень, що сьогодні критично у всіх експериментальних галузях. Причому ці технології оновлюються та змінюються практично щороку. Без цього конкурентоспроможна наука просто неможлива. Жодні «витратники, отримані за паралельним імпортом» або «прилади з Китаю» ситуацію не виправлять, тому що Китай не має всього того, що потрібно для сучасної науки», – зазначив Кабанов.

Він пояснює, що жодна країна, навіть США, не має всього, що потрібно: у наукових дослідженнях відбулася глобалізація – сьогодні закупівлі йдуть по всьому світу.

«У цьому плані відставання Росії від Європи, США чи Японії раніше було дуже велике. А за нинішніх умов це відставання наростатиме катастрофічно. СРСР відставав (за рівнем науки – ред.) у середньому років на десять, а Росія зараз – вже років на двадцять», – вважає Кабанов.

Науковець звертає увагу на те, що відставання в науці дуже швидко позначиться на «оборонних проектах», на які держава в умовах санкцій зараз спрямовує російських науковців.

«Сьогодні, коли я чую від молодших російських колег, що в умовах ізоляції від Заходу, щоб зберегти якусь наукову діяльність, їм доведеться працювати на «оборонні проекти», яких вони раніше цуралися, у мене для них сумні новини: «справжньої науки там вже майже немає і не буде. «Простим росіянам», яким, не дай Боже, доведеться брати участь у «спецопераціях» майбутнього, вже за кілька років доведеться зіткнутися не просто з ракетами точного наведення і сучасними дронами, але й з андроїдними чи звіроподібними бойовими роботами, яким нічого, крім «Робота Федора», наші протиставити не зможуть. Крім того, маю великі сумніви, що в Росії взагалі будуть роботи. Весь комплекс сучасних оборонних технологій цілком залежить від сучасних напівпровідників, яких у Росії немає», – пояснив Кабанов.

За його словами, наслідування СРСР і спроба протистояти Заходу (та й Сходу) у військово-технологічній області приречена на провал, і росіян, залучених у цю сферу, чекає жорстке розчарування.

«І ще: інваліди, які повернулися із зони бойових дій, не матимуть доступу до високотехнологічних і зручних протезів, які, наприклад, отримують постраждалі на війні американські солдати», – зазначив Кабанов, звертаючись до росіян.

Нагадаємо, 11 червня Управління науково-технічної політики Білого дому оголосило, що США згорнуть дослідницьку співпрацю з Росією у відповідь на її вторгнення в Україну. Політика застосовується до проектів, які фінансуються з федерального бюджету. Неурядові організації мають право приймати власні рішення про продовження співробітництва. Таким чином США приєдналися до коаліції країн, які вже зробили кроки щодо обмеження співпраці з дослідницькими інститутами, пов’язаними з російським урядом. Зокрема, федеральне міністерство досліджень Німеччини заявило, що припиняє всю свою дослідницьку співпрацю з Росією, пов’язану з «передачею технологій та ноу-хау», а також зупиняє дослідницькі проекти та програми за участю російського уряду. А Канада доручила своїм науковим агенціям «утриматися» від початку нової співпраці з Росією, дозволивши при цьому продовжувати індивідуальну взаємодію.

Водночас з російських вишів звільняються іноземні професори.

У Росії вживають «заходи у відповідь»: звільняють викладачів з антивоєнною позицією, заарештовують учених-»зрадників» за підозрою в держзраді і заводять кримінальні справи на академіків РАН, які надто довго, на думку влади, не повертаються на батьківщину.