У Новосибірську зірвано інвестпроект по будівництву 7 лікарень, вартість робіт зросла удвічі
18.07.2022   //  

Уряд Новосибірської області втрачає контроль над найбільшими інвестиційними проектами, заявив депутат обласного закзібрання Яків Новосьолов (КПРФ) на сесії 14 липня. Він запропонував колегам провести символічну акцію на місці будмайданчиків поліклінік, терміни будівництва яких зірвані, повідомляє tayga.info.

Йдеться про зрив термінів будівництва семи поліклінік, які за договором із владою мала звести «Сьома концесійна компанія» (СКК), що входить до петербурзької групи «ВІС».

Загальні витрати на будівництво вже зросли з 7,8 до 15 млрд, але регіональний бюджет має виплатити «інвестору» понад 21 млрд до 2030-го. Із семи поліклінік почали будувати лише три.

Новосьолов запропонував депутатам приєднатися до «акції урочистого відкриття» на місці запланованих поліклінік, «термін здачі яких було встановлено 15 серпня 2022 року».

«Як і найближчі завдання: у грудні – термін здачі низки шкіл, наступного року – [термін здачі] найдорожчої у світі інфекційної лікарні. Я впевнений, що це допоможе привернути увагу федерального рівня, широкого загалу, вплинути на лікування цього багаторічного паралічу. Ми і так втрачаємо на зриві термінів мільярди з бюджету», – наголосив депутат.

На проблеми з проектами, які має контролювати регіональний уряд на чолі з губернатором Андрієм Травніковим («Єдина Росія»), також вказували депутати міськради Новосибірська з різних фракцій та об’єднань. Серед таких проектів не лише поліклініки та скандальний четвертий міст через р. Об, пов’язані з групою «ВІС», а й освітні установи – концесію на шість шкіл було підписано з ТОВ «П’ята концесійна компанія «Освіта», що входить до федеральної групи компаній «Освіта», 75% якої належить державним Ощадбанку, ВЕБ. РФ та «Російському фонду прямих інвестицій».