Російський сировар прогнозує падіння продажів у галузі внаслідок збідніння населення
14.07.2022   //  

Доходи населення Росії скоротяться, що призведе до падіння обсягів продажу сирів. Про це «MilkNews» розповів генеральний директор компанії «Фудленд» Максим Поляков.

Російський ринок сирів включає різні категорії сирів: тверді, м’які, плавлені тощо. Із кінця лютого донині вони показували різну динаміку. Найбільше скорочення припало на квітень і травень та торкнулося насамперед сирів для сегменту HoReCa (тобто готелів, ресторанів, кейтерингу), де спостерігалося значне скорочення споживання: від 30 до 50%. Особливо гостро це виявлялося щодо хай і порівняно невеликої за часткою ринку, але представленої у Росії імпортної продукції. У роздрібних продажах значних змін не відбулося, однак усі учасники ринку зіткнулися з обмеженням платоспроможного попиту споживача.

Проблем у виробників та імпортерів багато: від пошуку альтернативних джерел упаковки та різних сировинних компонентів до складної логістики та серйозного збільшення термінів поставок. Все це призвело до зростання витрат і погіршення прогнозованості. За словами Полякова, «Фудленд» зупинив деякі проекти через неможливість постачання імпортного обладнання. Тобто внаслідок санкцій проти Росії за вторгнення в Україну.

На тлі прогнозів щодо скорочення ВВП Росії від 7 до 15% за підсумками цього року особливих ілюзій щодо майбутнього ринку сирів компанія не має. Очевидно, що реальні доходи населення скоротяться, і це неминуче призведе до падіння обсягів продажів. Як вважає Поляков, на них чекає дуже складний рік, серйозне загострення конкурентної боротьби між ключовими гравцями на ринку сирів і, як наслідок, падіння доходів галузі.